Sari direct la conținut

Șefa Editurii Didactice şi Pedagogice, despre greșelile din manuale: Sunt erori şi în manualele din anii trecuţi, le vom publica într-o carte împreună cu Ministerul Educației

HotNews.ro
Maria Nistor, Foto: Agerpres
Maria Nistor, Foto: Agerpres

Deputatul PNL Raluca Turcan a prezentat, miercuri, mai multe erori pe care le conţine manualul de matematică de clasa a VI-a, desfăşurând pe masa Comisiei pentru învăţământ a Camerei, în timpul şedinţei în care era audiată Maria Nistor, directorul Editurii Didactice şi Pedagogice, aproximativ şapte metri de pagini cu aceste greşeli, iar în replică, Maria Nistor a anunţat că, împreună cu Ministerul Educaţiei Naţionale, va publica erorile din manualele din anii trecuţi publicate de alte edituri, relatează Agerpres.

„Avem manuale şi mai scumpe, şi mai proaste, incomplete, pe spinarea elevului. Ministerul s-a lăudat de la începutul anului că vor avea copiii manuale pe bănci, dar Ministerul nu s-a lăudat că vor avea copiii manuale pe bănci cu mii de greşeli. Vă voi face o demonstraţie. Acesta este manualul de matematică de clasa a VI-a. Aici sunt greşelile din manual. Vă arăt cât se întind greşelile din acest manual. (…) Le lăsăm la dispoziţia ministerului. Cine plăteşte pentru aceste greşeli? Cum răspundeţi pentru aceşti copii nevoiţi să înveţe după acest manual?”, a spus Turcan.

Directorul Editurii Didactice şi Pedagogice, Maria Nistor, a afirmat că sunt multe erori şi în manualele publicate anii trecuţi de alte edituri.

„Deocamdată am strâns 76 de pagini cu erorile din manualul de a anul trecut. Asta nu ne scuză pe noi să avem erori şi cred că se vede diferenţa. (…) Vom publica o carte, vom finaliza această cercetare, nu am apucat, vom publica o carte alături de Ministerul Educaţiei Naţionale. Norvegia se spune că ar fi intrat în Uniunea Europeană în 1994, apoi avem o greşeală legată de locul unde s-ar fi născut Alexandru Ioan Cuza, fluviile sunt confundate între ele”, a subliniat Maria Nistor.

Ea a spus că lucrurile nu trebuie privite unidirecţional.

„Dacă au apărut la o altă editură, nu au fost erori anul trecut? Vreau doar să încercăm, aşa cum am stipulat în repetate rânduri, să gândim critic, să nu privim unidirecţional şi să luptăm cu toţii pentru o educaţie de calitate în România”, a adăugat Maria Nistor.

Nistor a precizat, după şedinţa comisiei, că are o parte dintre erorile identificate la manualele de clasa a V-a publicate de toate editurile.

„Şi o să publicăm, vom continua cercetarea pentru că suntem la început, o să publicăm. Dacă ai un precedent, nu trebuie să continuăm cu erorile. (…) Cu siguranţă pentru anul viitor vor fi numeroase filtre, a fost primul an în care EDP a editat toate manualele şcolare şi era de aşteptat ca riscurile în unele locuri să nu poată fi reduse”, a mai spus Maria Nistor.

Maria Nistor a fost audiată la Comisia pentru învăţământ pe tema manualelor.

Maria Nistor (EDP), despre greşelile din manuale: Să văd întâi despre ce erori e vorba; cei responsabili vor fi traşi la răspundere

Directorul Editurii Didactice şi Pedagogice a mai declarat că trebuie să studieze sesizările primite referitoare la greşeli în manualul de Matematică de clasa a VI-a, precum şi la manualul de Limbă română, menţionând că, în cazul în care acestea se vor adeveri, se vor publica erate, iar „cei responsabili pentru erori vor fi traşi la răspundere”.

„La Geografie este imperios necesară retipărirea şi ar fi fost imperios necesar ca autorii şi evaluatorii să-şi ceară scuze public, alături de scuzele pe care şi le-a cerut EDP pentru redactarea manualelor. La celelalte manuale avem: Istorie, unde Buonarroti a fost scris greşit şi se va face o mică erată. După cum ştiţi, multe din aşa-zile erori au fost fabricate. Cel care a criticat nu a înţeles că atât 1534 cât şi 1543 sunt ani de importanţă majoră pentru construirea Bisericii Anglicane din temelii şi multe altele pe care le-am explicat”, a spus Maria Nistor, după audierea în comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor, citată de Agerpres.

Întrebată în legătură cu greşelile semnalate în manualele de Limba română şi de Matematică, Nistor a spus: „La Matematică trebuie le studiem şi noi, tocmai le-am primit de la o parte din comisie. Cu siguranţă toţi cei responsabili pentru erori vor fi traşi la răspundere”.

În legătură cu greşelile din manualul de Limba română, Nistor a spus că nu există erori ştiinţifice sau gramaticale.

„Vreau să văd întâi despre ce erori este vorba. Din câte ştiu eu, la Limba română nu există nici erori ştiinţifice, nici erori gramaticale, să văd despre ce este vorba. (…) Trebuie mai întâi să văd despre ce tip de eroare este vorba, pentru ca apoi să găsim soluţia şi să vedem dacă o acceptăm sau nu. (…) Dacă este vorba de un dezacord gramatical, aici probabil şi autorii şi redactorii îşi vor cere scuze şi vom publica şi aici o mică erată”, a mai spus Maria Nistor.

Nistor a respins şi criticile aduse de părinţi calităţii paginilor din Abecedar.

„În caietul de sarcini noi trebuie să folosim hârtie de 70 de grame, la Abecedar şi la toate manualele aferente clasei I şi clasei a II-a am folosit din bugetul EDP hârtie de 80 de grame, adică o hârtie de o calitate superioară din condiţiile minimale aferente caietului de sarcini. Acele manuale au la final şi nişte planşe care se pot decupa pentru ca elevul să şi le păstreze pe perete, nişte puzzle-uri în unele locuri, adică s-a încercat şi varianta mai interactivă. Nu cred că hârtia de 80 de grame este una de proastă calitate şi asta puteţi discuta cu toate tipografiile din ţară”, a mai spus Nistor.

Maria Nistor (EDP): S-au editat şi livrat aproximativ 2,5 milioane de exemplare de manuale; s-au făcut eforturi supraomeneşti

Șafa EDP Maria Nistor mai susținuse miercuri, la audierea în Comisia pentru învăţământ din Camera Deputaţilor, că acest an şcolar are mai multe premiere, arătând că este prima dată când manualele şcolare de clasa a VI-a se află pe bănci din prima zi.

Ea a menţionat că în total s-au editat şi livrat aproximativ 2,5 milioane de exemplare de manuale, cu „eforturi supraomeneşti” pentru transportul, editarea şi scrierea acestora.

„În anul şcolar 2018-2019 avem mai multe premiere. Este prima dată când clasa a VI-a, această generaţie de sacrificiu, are manualele şcolare pe bănci în prima zi a anului şcolar. Avem, bineînţeles, excepţia, regretabila eroare ce s-a produs la geografie ca un cumul de erori din culpă comună, după cum bine ştiţi, însă toate celelalte manuale cu care ministerul a contractat Editura Didactică şi Pedagogică se află pe bănci încă din prima zi de şcoală. De asemenea, în total s-au editat şi livrat aproximativ 2,5 milioane de exemplare de manuale în aproape 700 de tone de carte şcolară. Închipuiţi-vă ce eforturi supraomeneşti s-au făcut pe parte de transport, pe parte de editare, pe parte de scriere. Vreau să mulţumesc autorilor şi colegilor din EDP, din MEN, precum şi colaboratorilor pentru ducerea la bun sfârşit cu succes a acestui proiect”, a spus Nistor.

Ea a menţionat că, pentru prima dată după 20 de ani, există manuale şcolare la minorităţile naţionale, la peste 26 de discipline.

„De asemenea, în premieră, persoanele cu dizabilităţi de auz vor beneficia de o variantă tradusă pe înţelesul lor în limbaj mimico-gestual în partea digitală a manualelor şcolare, care va fi postată în această lună pe platforma Ministerului Educaţiei Naţionale”, a adăugat Nistor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro