Olaf Scholz vrea un „pilon european” puternic în cadrul NATO
Cancelarul german Olaf Scholz consideră că pilonul european al NATO trebuie să aibă un potenţial de descurajare suficient, în condiţiile în care războiul declanşat de Rusia în Ucraina a arătat că arhitectura de securitate a Europei este în pericol, relatează Agerpres.
„Pentru noi, aici, în Europa, aceasta înseamnă că trebuie să consolidăm pilonul european al Alianţei Nord-Atlantice”, a declarat Olaf Scholz miercuri, în cadrul vizitei lui Rishi Sunak la Berlin, prima deplasare a acestuia în Germania în calitate de prim-ministru al Marii Britanii.
„Capacitatea noastră europeană de descurajare şi apărare trebuie să fie întotdeauna credibilă”, a afirmat cancelarul german, menţionând că Germania şi Marea Britanie au fost cei mai mari susţinători ai Ucrainei în Europa. În acelaşi timp, a spus el, este un semnal încurajator şi necesar faptul că Congresul SUA a deblocat în fondurile pentru a sprijini Ucraina.
Această decizie arată că preşedintele rus Vladimir Putin „calculează greşit” dacă crede că ţările europene, SUA şi toţi ceilalţi susţinători vor abandona Ucraina la un moment dat, a afirmat el.
„Nu vom face asta!”, a spus Olaf Scholz. „Fără securitate, totul este un nimic”, a remarcat cancelarul german. „Germania şi Marea Britanie sunt împreună alături de Ucraina”, a dat asigurări el.
Scholz şi-a reiterat însă refuzul de a furniza Ucrainei rachete Taurus
Cancelarul german şi premierul britanic au promis un sprijin militar de „neclintit” pentru Ucraina.
„Vom continua să acordăm un sprijin neclintit prietenilor noştri ucraineni atâta timp cât va fi nevoie”, a declarat la rândul său Rishi Sunak în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă. Războiul de agresiune al preşedintelui rus Vladimir Putin „trebuie să se încheie cu un eşec”, a adăugat el.
Cu toate acestea, Olaf Scholz şi-a reiterat refuzul de a furniza Kievului rachete Taurus cu rază lungă de acţiune (de până la 500 km), în pofida cererilor repetate din partea autorităţilor ucrainene, consemnează AFP.
„În ceea ce priveşte acest sistem de armament, decizia mea nu se va schimba”, a răspuns sec Scholz în cadrul conferinţei de presă comune cu Sunak. El se teme că Kievul va folosi aceste rachete pentru lovituri în adâncimea teritoriului rusesc şi argumentează că aceasta ar necesita o implicare a soldaţilor germani care să-i instruiască pe ucraineni să folosească rachetele.
Deşi de peste patru ani nu mai este membră a Uniunii Europene, Marea Britanie este în continuare unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai Germaniei în NATO, G7 şi G20. Marea Britanie tocmai a promis noi sume importante de ajutor militar.
Şi în Orientul Mijlociu, spre deosebire de Germania, forţele aeriene britanice au ajutat recent la apărarea Israelului împotriva atacului major al Iranului împotriva statului israelian, punctează agenția germană de presă DPA.
___