Cosmarul lui Andrei dupa Brexit
Andrei lucreaza in UK. Brasoveanul e unul dintre sutele de mii de romani atrasi de eldorado-ul britanic, dat la liber acum cativa ani. A plecat din tara in 2009, unde a lucrat ca bucatar si ospatar. Meserii bune, unde se castiga bani. Insa lirele Londrei au fost mai ademenitoare, ca si sansa unui nou inceput, la 26 de ani. L-a tras dupa easi prietena, care lucra la un mare hotel londonez. Cei doi au ceva vechime in Marea Britanie, contracte de munca, stau cu chirie si isi platesc regulat darile la stat. Insa statul britanic e in schimbare, nu de mult a inaintat divortul de UE. Se teme Andrei de Brexit? Oarecum.
Caci daca cetatenii Uniunii Europene vor avea nevoie de permise de munca in UK, cum a propus saptamana trecuta ministrul de interne britanic Amber Rudd, efectele acestei masuri s-ar putea face simtite nu numai asupra celor nou-veniti.
Andrei a fost vara asta in tara, la rude si prieteni. Primul lucru simtit, in comparatie cu alti ani, a fost caderea lirei in raport cu leul, la cursul de schimb. Asa ca a cheltuit mai multi bani. A contat mai putin, caci castiga bine, la noua firma de constructii feroviare la care s-a angajat.
Daca lucrurile nu se schimba, „totul e OK”, vorba lui. Daca nu, incepe cosmarul birocratic, si nu numai. Contractele pe termen limitat fac si ele parte din strategia firmei, iar daca pentru fiecare reinnoire de contract e nevoie de un permis de munca, acest lucru l-ar putea deranja pe angajator, pe termen lung. L-ar putea face sa prefere lucratori autohtoni sau proveniti din fostele colonii britanice, ale caror acte sunt „beton”.
Si in Germania, pana in 2014, cand piata muncii a fost complet liberalizata, prioritatea la angajari au avut-o cetatenii germani si rezidentii pe termen nelimitat, ceea ce pentru straini, fie si ei ceteteni ai UE, a constituit un handicap.
Cu toata siguranta afisata, nici pe Andrei, nici pe alti romani care au ales sa traiasca si sa munceasca pesta Canalul Manecii, Brexitul nu-i lasa indiferenti. Soarta oamenilor simpli depinde de politici, iar politicienii din UE si UK si-au ascutit deja taisul armelor, chiar daca, pe moment, doar la nivel declarativ.
„Cetatenii britanici ar putea fi nevoiti sa solicite si sa plateasca o taxa pentru a calatori in Europa dupa ce Marea Britanie iese din UE, potrivit unor planuri schitate de blocul comunitar, inspirate din programul similar american „Visa Waiver”, scrie sambata Hotnews.ro, citand publicatia The Guardian.
Cetatenii UE, la randul lor, ar putea fi nevoiti sa ceara permise de munca, pentru a lucra in UK. Ministrul de Interne britanic, Amber Rudd, a propus un astfel de sistem de limitare a imigratiei in Marea Britanie. Activistii pro-Brexit ii supun pe politicienii din UK la mari presiuni in ceea ce priveste limitarea imigratiei in tara, acestia nu au cazut insa la un acord.
Desi sistemul care ar reglementa „work permit” e doar in faza de propunere, „Rudd a spus pentru BBC ca nu vrea sa excluda nimic. E doar nevoie ca noua reglementare sa fie buna pentru economia britanica”, mentioneaza duminica, Spiegel.de.
Momentan, in UK se aplica inca legile Uniunii Europene, conform carora cetatenii UE au dreptul neingradit la miscare si angajare pe piata muncii. Doar cetatenii din afara UE au nevoie de vize si permise de munca.
Rudd a adaugat ca guvernul britanic „lucreaza la capacitate maxima pentru a reduce rata anuala a imigratiei de la 327.000 de persoane, la cateva zeci de mii“. Activistii Brexit, ca si ministrul de externe britanic, Boris Johnson, ar fi propus, in realizarea acestui deziderat, un sistem de evaluare pe puncte a imigrantilor, dupa modelul australian.
Propunerea lui Johnson nu a fost acceptata de premierul Theresa May, iar ministrul de interne Rudd a spus, in declaratia sa pentru BBC, ca un astfel de sistem „practic nu functioneaza”. De aceea, ea verifica alternativa ca, pentru cetatenii europeni, sa fie nevoie de acordarea unui permis de munca. In plus, ea mai analizeaza si alte cai de a reduce numarul imigrantilor, si anume prin reducerea cuantumului celor care intra in UK cu vize de studenti.
Analistii politici cred ca tema limitarii imigratiei va fi una centrala (cum a fost, practic, si pana acum), in cadrul tratativelor care urmeaza, din cadrul procesului de negociere a iesirii Marii Britanii din UE. Tema este extrem de controversata, deoarece guvernul de la Londra vrea controale mai stricte la granite si mai putini imigranti, iar in acelasi timp doreste sa mentina accesul liber al UK la piata comunitara, ceea ce inseamna lipsa de restrictii la circulatia marfurilor si de capital.
Decidentii UE sunt insa, pana acum, fermi: facilitatile comerciale se aplica doar in schimbul liberei circulatii a cetatenilor. Iar daca ramane asa, Andrei si altii ca el pot dormi, sau mai bine zis munci, linistiti, in UK.