Sari direct la conținut

Primele declarații ale tatălui fetei care a murit intoxicată cu droguri după ce s-a întâlnit cu un băiat cunoscut pe internet / Ce este 3-CMC, substanță identificată de legiști

HotNews.ro
Pliculețe cu droguri, Foto: Annebel van den heuvel / Alamy / Alamy / Profimedia
Pliculețe cu droguri, Foto: Annebel van den heuvel / Alamy / Alamy / Profimedia

​​Tatăl fetei de 16 ani care a murit intoxicată cu droguri la Piatra Neamț după ce a mers acasă la un tânăr pe care îl cunoscuse pe internet crede că fata a fost drogată fără știrea ei.

„Băiatul este consumator. În anturajul lui e cunoscut ca și consumator. Copilul a fost acolo, s-a întâlnit cu el, i-a pus ceva în băutură. Știți cât durează? O fracțiune de secundă să ii pună așa ceva în pahar și în următoarele minute s-a declanșat hemoragia internă și nu mai are ce să îi facă, nu mai poate fi salvată”, a declarat tatăl fetei, potrivit stirileprotv.ro.

Tânăra de 16 ani din București a venit la Piatra-Neamţ pentru a participa la un concurs. Ea a fost așteptată la gară de un tânăr de 19 ani, pe care l-ar fi cunoscut pe internet. Acesta a condus-o cu maşina, la el acasă, în localitatea Dumbrava Roşie.

Mama băiatului a sunat la ambulanță după câteva ore. Inițial, a fost vehiculată ipoteza că tânăra ar fi murit din cauza unei hemoragii puternice, după ce băiatul încercase să întreţină cu ea relații intime.

Rezultatele necropsiei au arătat însă o intoxicație cu un drog sintetic. Din cercetări a reieşit că fata ar fi consumat un drog de tip cristal considerat, conform examenului necroptic, drept cauză determinantă a intoxicaţiei care a condus la decesul acesteia.

Este vorba de substanţa 3-CMC, care, de altfel, a fost găsită în locuința băiatului.

În urma anchetei, procurorii vor stabili dacă tânăra a consumat drogurile din proprie voinţă sau le-a ingerat împotriva voinţei sale.

Trei persoane acuzate de procurorii DIICOT Neamţ de trafic de droguri de mare risc, implicate în dosarul minorei în vârstă de 16 ani, din Bucureşti, care a murit din cauza consumului de droguri, au fost arestaţi preventiv de judecătorii Tribunalului Neamţ.

Ce este substanţa 3-CMC

Potrivit Centrului European de Monitorizare a Drogurilor, substanța 3-CMC este disponibilă în Uniunea Europeană cel puțin din anul 2014 și a fost detectată în 23 de state membre.

În cursul anilor 2020 și 2021, au fost confiscate aproximativ 2500 kg de 3-CMC, ceea ce reprezintă peste 90% din cantitatea totală de pulbere de 3-CMC confiscată de la începutul monitorizării substanței în Europa.

Din informațiile obținute în urma unor confiscări și a probelor strânse reiese că, de regulă, 3-CMC este disponibilă pe piața drogurilor sub formă de pulbere. S-au raportat și alte forme fizice, cum ar fi comprimatele și capsulele, dar într-o măsură mult mai mică. Ocazional, s-au raportat și lichide, material vegetal și hârtie sugativă care conțin 3-CMC. Două state membre au raportat un total de 10 decese cu expunere confirmată la 3-CMC. De asemenea, un stat membru a raportat o intoxicație acută neletală cu expunere confirmată la 3-CMC.

Din informațiile disponibile reiese că, deși, de regulă, 3-MMC și 3-CMC se vând și se caută ca droguri stimulante de sine stătătoare, se pare că, cel puțin parțial, aceste substanțe sunt fabricate, importate, distribuite, vândute și consumate ca înlocuitori „legali” ai stimulatorilor controlați, inclusiv amfetamina, cocaina și MDMA. În plus, este posibil ca acestea să fie vândute greșit ca alte droguri.

3 CMC se încadrează în clasa catinonei. La fel ca amfetaminele, catinonele sintetice sunt stimulente psihomotorii care își manifestă efectele prin perturbarea funcției normale a transportatorilor membranei plasmatice pentru dopamină, norepinefrină și 5-HT.

Substanța are efecte stimulatoare tipice, cum ar fi creșterea energiei si euforia, dar dozele mari sau utilizarea repetată pot provoca simptome severe, inclusiv halucinații. Utilizarea prelungită și repetată poate duce la psihoză, tahicardie, hipertensiune arterială și hipertermie.

În luna aprilie a acestui an substanța a fost introdusă în legislația românească ca fiind un drog de mare risc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro