Sari direct la conținut

Un sindicat activ in cadrul Radioului public reclama mai multe contracte pentru servicii semnate in ultimele luni de conducerea institutiei

HotNews.ro

Un sindicat activ in cadrul Radioului Public a sesizat mai multe institutii, inclusiv DNA, Avocatul Poporului si Presedintia Romaniei, cerand sa cerceteze legalitatea mai multor atribuiri de contracte de catre Radio Romania, in ultima perioada. „Sindicatul Profesionistilor din Media si Cultura Romana (SPMCR) sustine, intr-un comunicat de presa, ca desi Societatea Romana de Radiodifuziune a terminat anul trecut cu profit de peste un milion de euro, rezultatul financiar ar tine de o „masinatie financiara”, nu de un management performant.

Sindicatul afirma ca „la ora actuala, Radio Romania se afla in situatia incalificabila de a functiona din punct de vedere financiar pe sistem de avarie (emisiunile nu au bugete, nu exista bugete pentru deplasari, numarul colaboratorilor a fost drastic diminuat, valoarea contractelor acestora micsorata, salariile au scazut ca urmare a semnarii noului CIM in 2014”, dar institutia raporteaza, totusi, profit.

Sindicatul semnaleaza mai multe contracte pentru diverse servicii, contracte incheiate in ultimele luni si care ii ridica semne de intrebare:

  • pentru servicii de telefonie mobila ( contract atribuit in 26.03.2015). „Valoarea estimata a contractului a fost de 448.000 ron, iar cea de atribuire catre Telecom este de 151.000 ron, diferenta majora necesitand lamuriri conform legislatiei in vigoare”. SPMCR arata ca „desi pretul acestei achizitii de servicii de telefonie de la Telecom pare profitabil, performanta este nula, in conditiile in care  numarul de minute aferent abonamentelor destinate angajatilor SRR s-a diminuat, iar tarifele de interconectare au scazut in vara cu 70% , ceea ce face ca aceasta achizitie sa fie in fapt una contraproductiva! Totodata aceasta scadere a numarului de minute al abonamentelor, coroborata cu normele interne de folosire a lor, reprezinta un atentat la libertatea de comunicare si informare a jurnalistilor SRR.”
  • pentru servicii de internet (contract din 13.01.2015) – „a fost invitata o singura firma (EUROWEB) , care a furnizat si in contractul trecut servicii de internet, si s-a pastrat aceeasi valoare a contractului, desi ar fi trebuit sa se aplice si aici o  strategie de achizitie similara aceleia din cazul contractului de servicii de telefonie”.
  • pentru servicii de copiere-imprimare (contract atribuit in 28.04 2015) – „a fost invitata o singura firma si s-a pastrat valoarea contractului, aceasta fiind foarte mare.”
  • pentru servicii de securitate informatica (contract atribuit in 30.04 2015) – „a fost invitata sa faca oferta o singura firma”.

SPMCR arata, in comunicatul semnat de co-presedintii Gabriel Basarabescu, Valentin Ciobanu si Adriana Varlam, ca „cere institutiilor si serviciilor sesizate sa cerceteze aceste achizitii facute de catre managementul actual al SRR.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro