Rusia: Vedomosti, unul dintre ultimele cotidiene independente, si-a schimbat actionariatul / Actiunile Sanoma au fost cumparate de un ziarist si om de afaceri rus
Un ziarist si om de afaceri rus a cumparat actiunile detinute de grupul finlandez de presa Sanoma la influentul cotidian economic Vedomosti, unul dintre ultimele ziare independente din Rusia, si negociaza achizitionarea restului capitalului social cu Pearson si Dow Jones, scrie joi presa rusa, citata de AFP.
Potrivit cotidianului Kommersant si site-ului Gazeta.ru, Demian Kudriavtsev a finalizat achizitionarea mai multor active detinute de Sanoma in Rusia: cota de 33% in Vedomosti, cotidianul de limba engleza Moscow Times precum si versiunile in limba rusa a mai multor reviste precum Men’s Health si National Geographic.
Ziarist de formatie, antreprenor activ in sectorul internetului, Kudriavtsev, 43 de ani, a condus ziarul economic Kommersant in perioada 2006 – 2012. El este descris de presa rusa ca un apropiat al fostului oligarh rus Boris Berezovski, opozant al lui Vladimir Putin gasit mort in 2013 in resedinta sa din Marea Britanie, unde se refugiase.
Contactat de AFP, grupul Sanoma a reamintit ca a anuntat in 2013 o „reexaminare strategica” a activelor detinute in Rusia. „Aceasta reexaminare este in curs si atat timp cat nu e gata nu comentam”, a precizat un purtator de cuvant.
Vanzarea participatiei la Vedomosti, influent cotidian liberal si unul dintre singurele ziare critice in fata puterii, era obiectul zvonurilor de ani de zile, mass-media vorbind despre interesul miliardarului si omului politic Mihail Prohorov.
Dar, potrivit Kommersant, in ciuda tentativelor lui Kudriavtsev de a atrage alti investitori, „niciunul dintre marii oameni de afaceri rusi nu a dorit sa participe”.
Ziarul era detinut in proportie de o treime de Sanoma, o treime de Pearson, editorul prestigiosului Financial Times, si o treime de Dow Jones, care publica Wall Street Journal.
Potrivit Gazeta.ru si Kommersant, achizita actiunilor Sanoma s-a facut in schimbul a 6 milioane de dolari.
Potrivit unei surse interogate de Gazeta.ru, Kudriavtsev „negociaza deja cu grupuri media occidentale o posibila achizitie a participatiunilor lor, in masura in care acestea vor trebui in orice caz sa isi reduca sau sa cedeze participatiunile in 2016”.
O noua lege care intra in vigoare anul viitor interzice strainilor sa detina mai mult de 20% in mass media ruseasca.