Sari direct la conținut

Reacție din PSD după discursul anti-UE susținut de Orban la Tușnad

HotNews.ro
Victor Negrescu, Foto: AGERPRES
Victor Negrescu, Foto: AGERPRES

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu spune că discursului anti-european susținut de premierul ungar Viktor Orban la Băile Tușnad este ilustrativ pentru „eșecul politicii iliberale, Ungaria fiind tot mai izolată”.

  • „Valorile europene sunt cele care ne permit să trăim în liniște și pace în Transilvania, respectând drepturile tuturor, inclusiv ale minorității maghiare din România. Iar orice referire revizionistă cu privire la Ardeal este evident un non-sens. Cei care cunoaștem realitățile din zonă, știm foarte bine acest lucru.
  • Discursul anti-european a lui Viktor Orban de la Tușnad este, de fapt, ilustrativ pentru eșecul politicii iliberale. Ungaria este astăzi tot mai izolată, se află pe primul loc în termeni de inflație în Europa, are fondurile europene blocate și se confruntă cu lipsa unor produse de bază. Acest lucru este dovada „ghetorizării economice, politice și culturale” promovate de acest model politic.
  • Mai importante decât discursul malițios sunt declinul demografic exponențial al comunității maghiare din țara noastră, nivelul său scăzut de cunoaștere a limbii române precum și controlul strict al Comisiei Europene privind programul transfrontalier Ungaria-România generat de încălcările repetate ale legislației europene de către executivul de la Budapesta. Un aspect relevant pentru noi este să evităm izolaționismul cultural și să facilităm dialogul interetnic.
  • Doctrina iliberală și anti-europeană nu reprezintă și nu poate reprezenta un model pentru România.”, a scris Negrescu pe Facebook.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă, la Băile Tușnad, că ministerul român al Afacerilor Externe i-a trimis un material în care i-a spus despre ce poate să vorbească şi despre ce nu poate, context în care el a atras atenţia că ţara sa va prelua preşedinţia UE şi „un obiectiv principal al Ungariei” va fi sprijinirea României în demersul de aderare la spaţiul Schengen.

„Ministerul Afacerilor Externe, care ţine mai mult de Preşedinţie, mi-a trimis un material şi mi-a spus despre ce să nu vorbesc, despre ce pot să vorbesc, dar cum anume, şi ce anume ar trebui să, absolut, omit din discursul meu”, a spus Orban, conform Agerpres.

El a punctat că „recomandarea sa” pentru „fraţii români” este să ia în considerare că Ungaria va prelua anul viitor preşedinţia UE şi sprijină aderarea României la Schengen.

  • „Mai avem o altă recomandare către fraţii noştri români. Vă rog frumos să luaţi în considerare următorul lucru: ambiţia cea mai mare, obiectivul cel mai mare al României este sprijinit cu tot sufletul de Ungaria şi anume aderarea la spaţiul Schengen.
  • Şi vă atragem atenţia că de la 1 iulie 2024 în Uniunea Europeană Ungaria va prelua preşedinţia şi un obiectiv principal al Ungariei va fi sprijinirea României în acest demers de aderare la spaţiul Schengen.
  • Până atunci putem să spunem următorul lucru: România are un nou prim-ministru. Îi urmăm mult succes, e foarte bine, Dumnezeu să-l binecuvânteze. De când eu sunt premier al Ungariei este al 20-lea coleg omolog de-al meu, deci poate e un număr cu noroc”.

De asemenea, premierul Ungariei a susținut la Universitatea de Vară Tusvanyos de la Băile Tuşnad că deschiderea către Est este importantă, pentru că e nevoie de „o economie mondială, nu de o Uniune Europeană închisă şi închistată”.

Miercuri, înainte de a merge la Băile Tușnad, unde are loc Universitatea de Vară „Tusvanyos”, premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost la București, unde s-a întâlnit cu premierul Marcel Ciolacu, la un prânz privat. „Acesta este începutul unei frumoase prietenii”, a scris Viktor Orban pe Facebook, postând o fotografie cu Ciolacu.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro