Dezbaterile aprinse din Germania pe tema acordului de liber schimb UE-SUA ar putea afecta acordul final – analiza German Marshall Fund
Dezbaterile ce au loc in Germania, una dintre cele mai importante puteri comerciale, cu privire la viitorul acord de liber schimb SUA-UE (TTIP) au capatat in ultimul an un ton tot mai contradictoriu, potrivit unei noi analize a The German Marshall Fund. Aceasta arata ca in Germania erau asteptate discutii pe unele teme abordate in tratativele pentru TTIP, precum siguranta alimentara sau mediu, dar dezbaterile s-au extins considerabil la alte teme fierbinti si exista posibilitatea ca ele sa afecteze acordul final.
Analiza GMF arata ca, pe langa probleme mari precum preocuparile legate de transparenta negocierilor UE-SUA, dezbatera germana pe tema TTIP a atins subiecte precum diminuarea standardelor europene si germane in multe domenii sau eventualele prevederi referitoare la solutionarea disputelor stat-investitori. Discutiile au depasit comunitatea ONG-istica si implica numerosi alti actori ai societatii. Si, avand in vedere pozitia Germaniei de cea mai mare economie europeana, aceasta dezbatere are puterea sa afecteze amploarea si profunzimea acordului final, arata analiza semnata de Peter Sparding, analist al German Marshall Fund.
- Acesta aminteste ca inceputul negocierilor pentru TTIP a fost primit cu optimism precaut de majoritatea partilor interesate din Germania. De atunci, desi sprijinul guvernului petru negocierile TTIP se pastreaza, dezbaterea publica devine tot mai critica. Analiza aminteste de o campanie online impotriva TTIP care, in prima parte a anului, a strans in cateva luni 700.000 de semnaturi, de protestele anti-TTIP ce au marcat alegerile germane pentru Parlamentul European si de o intrebare pusa de revista Der Spiegel, daca nu cumva rezistenta la TTIP nu va determina aparitia unei noi opozitii extra-parlamentare in Germania.
Pe de alta parte, studiul arata ca diverse sondaje cu privire la sprijinul germanilor pentru TTIP au avut rezultate diferite:
- cand au inceput negocierile, un sondaj al German Marshall Fund arata ca 56% dintre respondenti apreciau ca propunerile de intarire a comertului UE-SUA ar ajuta la cresterea economiei, iar 36% considerau ca acestea ar duce la o mai mare vulnerabilitate economica.
- in aprilie 2014, un sondaj al Pew Research Center – Bertelsmann Foundation arata ca 55% dintre germani credeau ca TTIP e bun pentru aceasta tara, iar 25% – nu.
- la inceputul verii, un sondaj al Deutschland TREND arata ca 55% dintre respondenti considerau acordul transatlantic drept nefavorabil germaniei (31% spuneau ca ar aduce mai multe avantaje).
- in octombrie 2014, un alt sondaj arata ca 48% dintre germani au o parere buna despre TTIP, iar 32% – o parere proasta.