Marcel Ciolacu către recent numitul premier al Bulgariei: Dragă Nicolai, nu știu cum e la tine, dar eu nu am avut parte de nicio lună de grație, am intrat direct în foc / Discuții privind Schengen, transporturile și energia
Premierul Marcel Ciolacu a precizat vineri în conferință comună cu recent numitul premier al Bulgariei, Nikolai Denkov, despre aderarea cât mai rapidă a celor două țări la spațiul Schengen, dar și despre colaborarea în domenii precum transporturi, energie și securitatea flancului estic al NATO.
Premierul Marcel Ciolacu a spus vineri la palatul Victoria în conferința comună cu Nikolai Denkov, aflat la prima sa vizită bilaterală de la numirea în funcție, că a discutat despre planurile de aderare ale Romîniei și Bulgariei la Schengen.
- „Cu privire la agenda europeană am abordat subiectul extinderii spațiului Schengen și finalizarea procesului de aderare a României și Bulgariei cât mai curând posibil.
- Suntem angajați în consolidarea instrumentelor europene de gestionare a migrației si protejare a frontierelor externe. Prin tot ceea ce a făcut România a demonstrat ca e un partener responsabil si un furnizor de securitate pentru intreaga UE.
- Personal vreau să mulțumesc Spaniei si special premierului Pedro Sanchez pentru sprijinul deschis de a avansa în acest dosar în eforturile comune de aderare la spațiul Schengen.”, a spus premierul român.
La rândul său, premierul bulgar a subliniat nevoia de discuții la nivel politic și de experți cu statele care încă mai au rezeve pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen.
- „Suntem unanim de acord că am indeplinit toate criteriile care au fost puse de UE si de asemenea nu e intamplator că avem o decizie pozitivă a Comisiei Europene, a Parlamentului European.
- Trebuie să finalizăm procesul impreună in discutii atât la nivel politic cat si la nivel de experți cu aceste state care încă mai au rezerve.
- Am făcut planuri concrete de acțiune între ministerele noatre de Interne, politia de frontieră, la nivel politic si vom lucra împreună cu dvoastră pentru a se putea finaliza pozitiv acest proces.”, a declarat premierul bulgar Nikolai Denkov.
Ciolacu, către premierul Bulgariei: Nu știu cum e la tine, dar eu am intrat direct în foc, dar nu mă plâng
La finalul discursului, Ciolacu a făcut trimitere și la scandalul azilelor groazei din Voluntari, care până acum s-a soldat cu o singură demisie la vârf – cea a ministrului PSD al Muncii, Marius Budăi.
- „Țările noastre au foarte multe lucruri in comun, dar mai e un aspect care va întări cu siguranță legăturile noastre. Dragă Nicolai suntem prim ministri de puțină vreme. Nu stiu cum e la tine dar eu nu am avut parte de nicio lună de grație, am intrat direct in foc, însă nu ma plâng și nici nu am fost silit de către nimeni și mai ales știu că întotdeauna focul călește.”, a declarat Marcel Ciolacu.
Vizita premierului Nikolai Denkov vine la puțin peste o lună de când Bulgaria a pus capăt a aproape doi ani de criză cinci tururi de alegeri. Totodată, reamintim că România și Bulgaria au fost blocate să intre în Schengen de către Austria și Olanda.
Amintim că Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene a respins în 8 decembrie 2022 aderarea României și Bulgariei la Schengen și a acceptat doar cererea Croației. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă țării noastre în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.
Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, cel care a blocat aderarea României la Schengen, nu a cedat nici după vizita sa la București din aprilie și a transmis românilor că are „mare înțelegere” pentru așteptările lor, dar că mai este „cale lungă”.
Reamintim de asemenea că Parlamentul European (PE) solicită Consiliului să aprobe aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen de liberă circulație până la sfârșitul anului 2023.
Faptul că România și Bulgaria se află încă în afara zonei de liberă circulație reprezintă o povară pentru întreprinderile și populația din cele două țări din punct de vedere social și economic, potrivit Parlamentului.
Cetățenii Bulgariei și României sunt discriminați, deoarece se confruntă cu întârzieri, dificultăți birocratice și costuri suplimentare atunci când călătoresc sau fac afaceri în străinătate, în comparație cu omologii lor din spațiul Schengen.
Deputații notează că întârzierile la punctele de trecere a frontierei cu care se confruntă românii și bulgarii pot dura de la câteva ore la zile întregi – comparativ cu o medie de 10 minute fără verificări la frontierele interne – ceea ce înrăutățește și condițiile de muncă pentru șoferii de camioane.
Citește și: