Sari direct la conținut

De vorba cu un investitor: Teama este cel mai mare dusman

Tudor Dimofte a facut din bursa un hobby, Foto: Arhiva personala
Tudor Dimofte a facut din bursa un hobby, Foto: Arhiva personala

Spiritul antreprenorial si dorinta de succes sunt factorii care i-au cristalizat interesul pentru investitiile bursiere. Va prezentam povestea lui Tudor Dimofte, care a facut din investitiile la bursa o pasiune si o importanta sursa de venituri.

Tudor Dimofte, 32 ani, si-a inceput parcursul profesional in consultanta de management imediat ce a absolvit facultatea, in 2003. Astazi este director al unei companii de imobiliare si un pasionat al tranzactiilor bursiere. “Cu piata de capital am luat contact in 2000-2001, cand am devenit si membru al organizatiei studentesti, Voluntari pentru Idei si Proiecte (VIP). Investment School, un proiect al VIP, a fost pentru mine sansa de a discuta direct cu specialistii pietei de capital. Am auzit povesti de succes si am avut posibilitatea de a imbina elemente de analiza studiate in facultate cu elemente din piata reala. Am avut oportunitatea de a invata modalitati de a multiplica banii prin investire si nu pe considerente de noroc”.

Dupa ce a fost pe rand organizator si project manager al Investment School, in 2003 impreuna cu alti prieteni, a pus bazele unui club de investii. “A fost si momentul in care am devenit un jucator activ pe piata”, povesteste Dimofte, care se caracterizeaza ca fiind un om circumspect. “De la inceput m-am educat ca un investitor prudent, dar am testat marginal strategii si instrumente cu grad de risc ridicat, fara sa-mi pun in pericol portofoliul investitional total”.

  • Strategie agresiva versus prudenta

Desi nu a folosit o strategie agresiva, a reusit sa aiba perioade in care castigurile au fost peste asteptari, dar nu s-a lasat prada lacomiei si a ramas acelasi investitor precaut. “Cred ca perioada cea mai euforica a fost intre 2004 si 2008, cand reuseam dublarea detinerilor de la un an la altul. Nu a tinut o vesnicie. Piata a luat o intorsatura brusca in 2008 cand am cunoscut si esecul. Evident ca si pierderile sunt fustrante si demotivante, dar nu le-am lasat niciodata sa devina un element emotional puternic, pentru ca aceasta este cea mai periculoasa stare. Teama si panica sunt cei mai mari dusmani ai unui investitor”.

Dimofte spune ca investitia la bursa a ramas un hobby de care se ocupa in timpul liber. Nu aloca foarte mult timp investitiilor in piata de capital, iar majoritatea le face in instrumente financiare cu grad relativ scazut de risc, incepand de la depozite bancare pana la actiuni “blue-chips”. Este modul lui de a-si gestiona riscul luand in calcul timpul pe care il poate aloca pentru a-si urmari investitiile, motiv pentru care majoritatea banilor o mentine in instrumente cu grad mic de risc, cu un venit relativ fix, restul fiind alcatuit dintr-un mix de actiuni si produse forex. “In functie de instrumentul financiar in care am investit, durata unei pozitii a fost de la un an pana la cateva zile”, explica Dimofte.

  • Pe ce isi bazeaza decizia de investitie?

In majoritatea cazurilor decizia de investitie se bazeaza in primul rand pe informatii fundamentale si ulterior pe elemente tehnice. “In cazul actiunilor cotate ar fi cam 80-90% pe baza analizei fundamentale si 10-20% analiza tehnica. In cazul produselor mai riscante, ponderea celor doua tipuri de analiza este aproape egala, dar selectia unei anumite oportunitati o fac mai intai pe baza analizei fundamentale. Apoi determin momentele oportune de intrare, ceea ce presupune analiza tehnica”, explica Dimofte strategia lui de tranzactionare. Faptul ca urmat o facultate economica a fost un avantaj, insa recunoaste ca notiunile teoretice si le-a consolidat in practica si prin seminariile puse la dispozitie de Tradeville – casa de brokeraj prin care tranzactioneaza.

Dimofte spune ca si-a ales brokerul in functie de increderea pe care i-a insuflat-o si facilitatile tehnice oferite. “Pentru mine o firma de brokeraj trebuie sa fie proactiva in relatia cu clientii, sa le acorde tuturor importanta, sa vina cu idei interesante, bine fundamentate, sa fie flexibili si deschisi catre nou si schimbare. Din toate aceste motive am ales sa lucrez cu Tradeville.”

Vrei sa vezi daca esti prudent precum Tudor? Acceseaza linkul si vezi ce fel de invesitor esti!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro