Sari direct la conținut

Business Report: Start pentru "Rabla 2013": astazi incepe distribuirea tichetelor catre REMAT-uri; Statul doneaza Cooperatiei o avere imensa; Concurenta magazinelor online cu cele traditionale sau bataia click-ului cu pasul

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Listarea Nuclearelectrica nu se mai face luna aceasta. Listarea Nuclearelectrica ar putea fi amanata din nou, pentru toamna, sustin surse apropiate situatiei. Guvernul s-a angajat fata de FMI sa vanda 10% din actiunile Nuclearelectrica pe Bursa de Valori Bucuresti in aceasta luna, dar consultantii si intermediarul recomanda amanarea pentru toamna, mai spun sursele noastre, aratand ca vara si perioada inainte de vacanta de vara nu sunt propice unei astfel de operatiuni. Autoritatile nu au luat, deocamdata, o decizie privind amanarea. Perioada listarii Nuclearelectrica nu este singurul punct de dezbatere. Se pare ca intermediarul si consultantii recomanda clarificarea situatiei constructiei Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect care duce lipsa de investitori si care necesita 6,5 miliarde de euro. Nuclearelectrica detine 85% din compania de proiect pentru cele doua reactoare. Cei care vor sa cumpere actiunile au nevoie sa stie care este necesarul investitional al Nuclearelectrica pe termen mediu si lung si ce sanse exista pentru incasarea de dividende, scrieBursa.ro.

Statul doneaza Cooperatiei o avere imensa. Un nou proiect de lege, prin care sistemul cooperatist capata drept de folosinta gratuita asupra terenurilor oferite de stat, aduce in atentie unul dintre cei mai mari si mai discreti giganti imobiliari din Romania Tinand cont de informatiile extrem de subtiri transmise, in general, din partea sectorului cooperatist, sa incepem cu cateva lamuriri: majoritatea cooperativelor sunt afiliate astazi la una din cele doua mari uniuni de profil: Centrocoop (Uniunea Nationala a Cooperatiei de Consum) si UCECOM (Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti). Centrocoop are organizatii la nivelul fiecarui judet, la care sunt afiliate mai mult de 1.000 de cooperative de consum. De cealalta parte, din UECOM fac parte 486 de cooperative mestesugaresti (SCM-uri), din cele peste 900 inregistrate oficial la nivelul tarii, anunta Capital.ro.

Start pentru „Rabla 2013”: astazi incepe distribuirea tichetelor catre REMAT-uri. Vesti bune pentru cei care vor sa-si cumpere o masina noua si au asteptat startul programului „Rabla” din acest an. Dupa ce REMAT-urile care colecteaza masini date la casat, producatorii si dealerii auto si-au depus dosarele pentru a se inscrie in program, Administratia Fondului pentru Mediu incepe de maine sa distribuie tichetele valorice. Anul acesta vor fi distribuite 20.000 de vouchere, in valoare de 1.500 de euro (6.500 de lei), totalizand o finantare de 30 de milioane de euro (130 de milioane de lei). Dintre tichete, emise o singura data anul acesta, 17.000 vor fi destinate persoanelor fizice si juridice, iar restul de 3.000 institutiilor publice. Tichetele vor fi transmisibile si vor putea fi decontate, la achizitionarea unei masini noi, pana la data de 20 noiembrie, informeazaAdevarul.

Concurenta magazinelor online cu cele traditionale sau bataia click-ului cu pasul. Exista concurenta intre centrele comerciale traditionale si magazinele online, mai ales cele care tind sa devina malluri pe internet? Nu, mai ales ca volumul total al cumparaturilor online din 2012 a ajuns la 260 de milioane de euro, adica nu mult peste vanzarile unui singur mall. AFI Cotroceni a vandut de 196 de milioane de euro anul trecut, asa ca teoretic, nu exista concurenta. Si totusi, ziceam, cresterea sumelor de bani care se invart in comertul online a ajuns la 30% in 2012, cu mult peste procentele prinse de comertul traditional, mai ales ca avem consumul in scadere, iar campaniile de reducere ale retailerilor online – Black Friday, de exemplu – cresc masiv vanzarile, chiar daca nu si profiturile, scrieBusiness Cover.ro.

Impotriva impozitului forfetar. Asistam in aceste zile la un reviriment al unui subiect pe care mi-l doream uitat de catre politicienii nostri: impozitul forfetar. Sa explic de ce sunt, in principiu, impotriva acestui impozit. Nu pot face inca comentarii detaliate pe proiectul de care vorbeste azi USL dintr-un motiv cat se poate de simplu: nu am gasit nicaieri in spatiul public textul propus spre consultari, deci ma bazez doar pe declaratii publice. Au fost avansate si cifre, dna Grapini – ministrul IMM, explicand cam cat ar avea de platit impozit diverse hoteluri, shaormerii sau spalatorii auto, cifre care par a fi chiar foarte rezonabile. Dna Grapini sustine ca antreprenorii cu care s-a consultat sustin acest impozit si din cauza ca ar elimina concurenta neloiala pe care le-o fac „blatistii” la care se referea ministrul Pogea in 2009, atunci cand a introdus deja foarte hulitul impozit minim. Integral peCursdeguvernare.ro.

Capitalul de lucru pentru Oltchim, asigurat de investitori. Administratorii judiciari ai Oltchim (Rominsolv si BDO) propun investitorilor interesati de preluarea combinatului valcean sa participe financiar la etapa premergatoa-re reorganizarii. Astfel, Oltchim poate face rost mai repede de cei minim 50 milioane de euro necesari cresterii productiei la un nivel profitabil, care sa mentina in functiune combinatul pana in toamna, isi securizeaza sansele de contractare a productiei pentru 2014 si poate implementa cu succes masurile de reorganizare, prin care trecerea companiei in proprietate privata sa fie una de succes pentru stat si creditori. Solutia salvarii Oltchim propusa de administratori, pe care v-o prezentam in exclusivitate in cele ce urmeaza, presupune ca, in schimbul optiunii de participare la reorganizare, investitorul pre-selectat fie sa isi asume sa garanteze rambursarea sumelor de plata catre creditorii care au acceptat sa finanteze capitalul de lucru al Oltchim SA, fie sa imprumute Oltchim SA cu suma de minim 50 de milioane de euro necesara finantarii capitalului de lucru, informeazaBursa.ro.

Doar o treime din proiectele care vin la banca primesc si finantare. Insuficienta contributiei personale sau deficientele de planificare a businessului sunt cateva din motivele care duc la o rata scazuta de aprobare a cofinantarilor proiectelor din fonduri europene „Completarea investitiilor straine directe cu absorbtia de fonduri europene creeaza premisele unei cresteri economice sustenabile pe termen lung, prin imbunatatirea productivitatii totale”, a declarat Ioana Gheorghiade, director executiv la Directia Sector Public si Finantarea Infrastructurii de la BCR. Aceasta a aratat ca un miliard de euro atras din fonduri europene contribuie la cresterea economica pe termen scurt cu 0,3%. Cu toate acestea, reprezentantul BCR a aratat ca, din peste 3.000 de proiecte evaluate, doar 1.063 au primit cofinantari din partea bancii, scrieCapital.ro.

Noul Peugeot 308, in avanpremiera. Dupa citadina de succes 209 si noul crossover „urban” 2008, Peugeot lanseaza o alta vedeta in gama – noua generatie a compactei 308. Mai usoara, mai scurta, mai joasa si mai economica, ea arboreaza noul limbaj de design al marcii, conventional si elegant. Cu 4,25 m lungime si 1,46 m inaltime, a doua generatie 208 este mai scurta cu 2,5 cm si mai joasa cu 4 cm decat predecesoarea ei. Gratie noii platforme EMP2, este si mai usoara cu 140 kg. Alura generala este mai sobra si implicit mai apropiata de cea cu care ne-a obisnuit regele categoriei compacte, legendarul VW Golf. Categoriile superioare de finisare vor avea in dotarea standard „semnatura luminoasa” cu LED-uri, in timp ce profilul echilibrat si spatele sobru, cu linii drepte, ne duc cu gandul la noul Golf 7. Nota de originalitate este data la exterior de calandrul „plutitor”, in stil 508, si lampile de stop prelungite pe aripi, ca niste „gheare”, anunta24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro