Sari direct la conținut

Soc pentru 6.600 de angajati din industria tipografica germana. Manroland intra in faliment

HotNews.ro
Sediul Manroland din Augsburg, Foto: Reuters
Sediul Manroland din Augsburg, Foto: Reuters

Manroland e in faliment. Constructorul de masini de tiparit si instalatii tipografice german, cu o traditie de 167 de ani, a facut vineri cerere de insolventa la Tribunalul din Augsburg. Concernul ocupa locul al treilea din lume in bransa si are 6.600 de angajati. Salariile acestora sunt scadente marti, insa banii lipsesc. Cateva sute au iesit in strada, blocand intrarea fabricii din Offenbach. Raportat la cifra de afaceri, falimentul Manroland este cel mai mare din ultimii doi ani, din Germania, dupa falimentulArcandor/ Quelle.

Zvonuri despre faliment au circulat de cateva vreme, firma ar fi fost amenintata de incapacitate de plata inca de acum doua luni. Pierderile sunt insa mai vechi, de ani de zile. Intre 2006 si 2010, comenzile primite de firma s-au injumatatit. In primul semestru al acestui an, firma avea pierderi de 25 de milioane de euro, inainte de plata impozitelor. Din octombrie anul trecut, tot al patrulea angajat se afla in program de lucru redus. Numarul angajatilor a scazut de la 9.000 la 6.600.

Manroland are trei centre de productie in Germania, la Offenbach, Augsburg si Plauen. Sefa de sindicat a fabricii din Offenbach, Alexandra Rossel, a declarat ca angajatii sunt „profund afectati, dezamagiti si furiosi, de cursul pe care l-au luat lucrurile”. Protestele lor sunt cu atat mai puternice, cu cat neplata la timp a salariilor are loc inaintea sarbatorilor de Craciun. Multi dintre ei vor pleca din firma, in cadrul reducerilor de personal declansate prin procesul de insolventa.

Firma are o traditie de 167 de ani, fiind una dintre firmele care au stat la baza fondarii constructorului de camioane MAN. Actionarii sai principali, Allianz Capital Partners (ACP) si MAN n-au mai fost dispusi sa investeasca in pierdere, dupa ce ultima injectie de capital, de 200 de milioane de euro, a fost consumata de Manroland in cateva luni, si tot in pierdere.

„Am sustinut Manroland cu bani in mod continuu, din 2006. Data fiind conjunctura nefavorabila, sustinerea firmei n-a mai fost justificata economic” a declarat vineri o purtatoare de cuvant a ACP. In total, 400 de milioane de euro ar fi fost investiti de ACP in Manroland, “insa niciodata n-au curs dividende”, a adaugat ea.

Inaintea declansarii procesului de insolventa, s-a sperat in atragerea unui nou investitor, care insa a renuntat in ultima clipa. Pentru moment nu se stie daca administratorul de insolventa, Werner Schneider, are in vedere o vanzare a firmei pe bucati. Intr-un comunicat de presa, concernul nu-si pierde optimismul, spunand ca insolventa ofera si sanse, “pentru ca firma are produse convingatoare, know-how-ul necesar si o echipa excelenta”.

Ce sanse reale exista pentru tiparnite si o gama de produse tipografice in contextul scaderii cererii pe o piata mass-media din ce in ce mai digitalizata? E greu de spus. Cert este ca intreaga bransa se afla intr-o lupta acerba pentru supravietuire, in care a intrat si concurenta din Asia. Pentru concurentii din Germania, Heidelberger Druck si Koenig & Bauer din Würzburg, incetarea provizorie a activitatii la Manroland inseamna contracte si un oarecare respiro in „lupta preturilor“ ascutita la maximum, in ultimul timp.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro