ENEL: Contoarele inteligente pentru consumul de energie ar putea fi introduse in 4-5 ani
In Romania ar putea fi instalate contoare inteligente in 4-5 ani, a declarat directorul general executiv al Enel Romania, Luca D’Agnese. Potrivit acestuia, introducerea contoarelor inteligente este unul dintre obiectivele de investitii ale ENEL. Pentru ca distribuitorii sa poata instala aceste contoare, trebuie modificata legislatia. Luca D’Agnese a precizat ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei ar putea lua o decizie pentru instalarea contoarelor in 2011 sau 2012, astfel incat programul sa poata fi derulat in 4-5 ani.
Comisia Europeana tocmai a adoptat o noua directiva referitoare la eficienta energetica. Una dintre prevederile directivei se refera la utilizarea contoarelor inteligente. CE propune ca pentru economiile realizate de consumatori sa ca utilizarea contoarelor inteligente sa aiba un rol mai mare.
Statele membre au obligatia de a implanta contoare inteligente de electricitate pentru cel putin 80% dintre consumatorii lor finali pana in 2020, cu conditia ca aceasta actiune sa fie sprijinita de o analiza favorabila costuri-beneficii la nivel national. „Este important sa se asigure ca pot fi introduse sisteme inteligente si in alte retele, precum cele de termoficare, racire si gaze, si ca toate aceste retele inteligente contribuie la construirea unei piete performante si interoperabile pentru serviciile de eficienta energetica”, se arata in planul pentru eficienta energetica al CE.
Potrivit CE, numai 47% dintre consumatori sunt constienti in prezent de cantitatea de energie pe care o consuma.
Contoarele inteligente pot furniza informatii in timp real. „Contoarele inteligente permit generarea, transmiterea si analizarea mai multor date referitoare la consumatori decat contoarele traditionale. Prin urmare, acestea permit de asemenea operatorului de retea, furnizorilor de energie si altor parti implicate sa colecteze informatii detaliate privind consumul de energie si tiparele de consum, precum si sa ia decizii cu privire la consumatorii individuali, in functie de profilurile de utilizare”, se arata intr-un document al CE.