VIDEO Aston Martin-ul lui James Bond din anii 60' s-a vandut cu peste patru milioane de dolari la licitatie
Masina Aston Martin DB5 condusa de Sean Connery in doua filme James Bond din anii 60′ s-a vandut la licitatie cu peste patru milioane de dolari, cumparatorul fiind un colectionar american ce va expune vehiculul intr-un muzeu din Ohio, scrie Reuters. Masina are cateva din gadget-urile care au adus faima filmelor cu 007 precum scaun ejectabil, numere de inmatriculare rotitoare, parbriz blindat si chiar mitraliere.
Masina Aston martin DB5 condusa de Sean Connery in filmele „Goldfinger” si „Thunderball” din anii 60′ s-a vandut la Londra pentru 2,9 milioane lire sterline (4,6 milioane dolari), incluzand si taxele de 12%. Cumparatorul este un colectionar american pe nume Harry Yeaggy cara achizitionat masina tot de la un american, Jerry Lee. Acesta cumparase in 1989 autoturismul argintiu de la producator contra sumei de 12.000 de dolari, iar acum spune ca va folosi banii pentru actiuni caritabile.
Aston Martin-ul lui Bond, unul din cele mai cunoscute autoturisme din toate timpurile, dispune de gadget-uri iesite din comun, cum ar fi numerele de inmatriculare pivotante, o versiune incipienta – insa revolutionara pentru anii 60′ – de sistem de navigatie, scaun ejectabil si parbriz blindat. Masina dispune si de un mecanism care poate raspandi ulei pe sosea pentru a-i pune in dificultate pe urmaritori.
Aston Martin-ul este in stare foarte buna, are 50.000 km rulati si o parte din gadget-uri functioneaza. Din motive de scuritate nici scaunul ejectabil si nici mitralierele nu pot fi totusi folosite. Noul proprietar a castigat insa si dreptul de a petrece cu alte zece persoane alese de el un sejur pe proprietatea din Jamaica a lui Ian Fleming, cel care a scris romanele cu celebrul spion britanic. Sejurul valoareaza peste 60.000 de dolari.
Interesant este ca Fleming, care a incetat din viata in 1964, desemnase Bentley ca masina preferata a eroului sau, insa regizorii au ales Aston Martin pentru cobinatia reusita de design italian si tehnologie britanica, noteaza BBC.