Sari direct la conținut

MFP: Impozitul pe veniturile microintreprinderilor va fi mentinut la 3% si in 2010

HotNews.ro

Cota de impozitare pentru firmele care opteaza pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor va ramane de 3% si in anul 2010, a declarat Daniela Daraban, purtator de cuvant in cadrul Ministerului Finantelor Publice, citata de Avocatnet.ro. Aceasta a mai spus ca MFP intentioneaza sa modifice in acest sens Codul Fiscal, insa doar dupa constituirea unui nou guvern.

Potrivit Codului fiscal, cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor a fost stabilita la 2% in anul 2007, 2,5% in anul 2008 si 3% in anul 2009.

Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, a declarat pentru HotNews.ro ca aceasta este o solicitare pe care membrii Comisiei au facut-o in urma cu sase luni si este benefica pentru foarte multe firme.

„Pentru cea mai mare parte a intreprinderilor aceasta este o masura avantajoasa. Este avantajoasa pentru ca, in eventualitatea in care vor avea profit, vor putea investi pentru a contracara efectele crizei si, pe de alta parte, sunt obisnuite cu aceasta masura si nu vor avea probleme in contabilitate”, a declarat Ovidiu Nicolescu.

Conform Codului fiscal, microintreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul fiscal urmator, daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Pentru a plati impozit pe venit, microintreprinderile trebuie sa indeplineasca, conform Codului fiscal, anumite conditii la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent. Printre acestea se numara realizarea de venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale; veniturile realizate sa nu depaseasca echivalentul in lei a 100.000 euro si sa aiba cel mult noua angajati.

O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe venitul microintreprinderilor, incepand cu primul an fiscal, daca conditiile de mai sus, exceptand numarul de angajati, sunt indeplinite la data inregistrarii la registrul comertului. In ceea ce priveste numarul de angajati, aceasta conditie trebuie sa fie indeplinita in termen de 60 de zile de la data inregistrarii.

Microintreprinderile platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor nu mai pot aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute in Codul fiscal.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro