BNR: Volatilitatea finantarii externe si riscul de credit, principalele vulnerabilitati ale sectorului bancar
Volatilitatea finantarii externe si riscul de credit sporit reprezinta principalele vulnerabilitati ale sectorului bancar, se arata in ultimul Raport asupra stabilitatii financiare publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Finantarea externa a institutiilor de credit si companiilor romanesti a inregistrat, de la debutul crizei, o crestere a costurilor si o reducere a scadentelor. Ulterior, incertitudinile legate de finantare au crescut, reflectind, pe de o parte, criza de lichiditate din tarile cu investitii in sectorul bancar din Romania si, pe de alta parte, expunerea importanta a investitorilor straini in bilantul companiilor si bancilor romanesti.
Pachetul de finantare externa, impreuna cu intelegerile convenite cu grupul principalelor banci din Romania cu capital strain au contribuit la atenuarea perspectivei ajustariii profunde si rapide a finantarii externe, indeosebi a celei pe termen scurt, cu evitarea unor consecinte adverse asupra activitatii economice si sectorului bancar,se mai arata in raport.
Riscul de credit a crescut, indeosebi in ultimele luni, consecinta a deteriorarii conditiilor economice interne, inclusiv a restragerii cererii externe pentru subsidiarele multinationalelor din Romania. Sectorul companiilor s-a confruntat cu dificultati de finantare in crestere, inclusiv legate de costurile acesteia, ceea ce a sporit dificultatile pentru onorarea serviciului datoriei si a reinflamat blocajul financiar. Sectorul populatiei a consemnt ajustari semnificative ale activelor nefinaciare si financiare, iar debitorii cu venituri mai mici (cu ponderea cea mai mare in totalul creditelor) au cele mai mari dificultati in rambursarea datoriilor, afectati de reducerea veniturilor si de expunerea la riscul valutar.
Totodata, raportul subliniaza conditiile dificile de functionare a sistemului financiar romanesc in cursul anului 2008 si in primul trimestru al anului, marcate de inrautatirea continua a mediului financiar international, asocierea regiunii cu un grad mai inalt de risc si deteriorarea perceptiei investitorilor straini pe fondul persistentei dezechilibrelor structurale si macroeconomice.
Toate componentele sistemului financiar au resimtit socurile provenind din mediul extern. Influenta cea mai evidenta s-a resimtit pe piata de capital, insa rolul critic pentru stabilitatea financiara de ansamblu a revenit sectorului bancar, prin caracterul dominant in sistem.
In acest context au fost derulate o serie de scenarii de testare la stres, scenarii care atesta o capacitate buna de absorbtie a unor socuri in conditiile suplimentarilor de capital efectuate deja si de cele in curs de materializare, se mai spune in raportul bancii centrale.
Sistemul financiar romanesc s-a dovedit apt sa absoarba socuri de intensitate si persistenta relativ moderate, indicatorii de stabilitate financiara semnaland un risc sistemic scazut in conditiile unei expuneri externe limitate. Celelalte componente ale sistemului financiar au resimtit profund efectele crizei, in special piata de capital, insa dimensiunile lor reduse au contribuit la mentinerea riscului sistemic la un nivel scazut.