Sari direct la conținut

Medrea, nasul lui Sorin Dan

Buna ziua, Ardeal

Cladirea in care omul de afaceri clujean Sorin Dan a deschis elegantul hotel City Plaza a fost pana in anul 2003 sediul Bancii Agricole. Imobilul din Piata Mihai Viteazu a fost vandut de Consiliul Judetean (CJ) Cluj catre Target Investments SRL, una din societatile patronate de Sorin Dan cu suma de 900.000 de dolari.

Acelasi CJ a reesalonat societatii lui Dan plata a 477.575 de dolari – reprezentand cota detinuta de autoritatile judetene la imobilul in cauza. De la licitatia care a starnit multe suspiciuni pana la reesalonarea datoriilor, un rol important l-a jucat vicepresedintele PSD al CJ Cluj din 2003, Liviu Medrea.

In anul 2002, Target Investments, societate profilata pe consultanta pentru afaceri si management avea un angajat si inregistra pierderi de 64 milioane de lei. Nici anul 2003, cand a parafat afacerea cu CJ nu arata un bilant mai bun, ba, dimpotriva, pierderile au crescut la 501 milioane de lei iar numarul de angajati a ramas la fel de mic.

Anul 2004 a insemnat o explozie la capitolul perderi pentru Target Investments, acestea cifrand nici mai mult, nici mai putin de 5 miliarde de lei. Cu toate acestea, CJ, prin mandatarul Medrea, a facut afaceri cu firma lui Sorin Dan, mai mult, a aratat clementa fata de datoriile acesteia.

In plus, societatea a castigat licitatia organizata de CJ, desi lucra in pierdere si avea datorii mari.

Afacerea dintre Sorin Dan si Cj Cluj a fost parafata in decembrie 2003 prin contractul inregistrat cu nr. 1531/ 2003 sub semnatura fostului director al Regiei Autonome a Domeniului Public (RA DPP), Ioan Rus. Prin contractul mentionat CJ Cluj a cedat procentul de 68,75 la suta din suprafata detinuta la sediul Bancii Agricole.

Diferenta era deja in posesia Target Investments, care a cumparat-o de la Raiffeisen Bank. Desi redactorii cotidianului BZA au solicitat recent actualului director RADPP, Ioan Berche, o copie a contractului acesta a refuzat pe motiv de „confidentialitate”.

Terenul pentru aceasta afacere a fost pregatit de Liviu Medrea, care la data respectiva era vicepresedinte al CJ Cluj si presedintele Comisiei Buget-Finante in cadrul aceleiasi institutii.

In sedinta din 26 martie 2003, pe ordinea de zi a CJ au fost inscrise doua proiecte de hotarare privind firma Target Investments, patronata de Sorin Dan. Una din hotararile initiate de Liviu Medrea facea cadou reesalonarea sumei de 477.575 dolari, care reprezenta cota CJ Cluj din vanzarea imobilului.

Vicepresedintele CJ, Liviu Medrea, a declarat ca Target a solicitat achitarea sumelor in mai multe „rate”, mai ales ca prima a fost efectuata anterior datei stabilite. In urma „rearanjarii platilor”, Sorin Dan a fost pasuit pana in luna septembrie 2003. Tot in sedinta din 26 martie, la punctul 13 era propus un proiect de hotarare privind „modificarea anexei nr. 2 a HCJ nr.

92/2003, prin care a fost aprobat dosarul de prezentare a imobilului si a documentatiei pentru organizarea si desfasurarea licitatiei publice”. Intrebat de ce nu se mentiona ca este vorba despre imobilul cumparat de Target Investments, Medrea a dat vina pe purtatoarea de cuvant a CJ, cea care intocmeste comunicatele de presa.

La punctul 13 era precizata doar locatia – strada Cuza Voda, nr. 1. Modificarea anexei, conform spuselor lui Medrea, ar consta in aceasta reesalonare a platii. De ce s-a mai propus atunci, la punctul 16, re”salonarea explicita a platii? „Nu stiu sa va spun exact. Eu va spun doar din cap ce am retinut”, a replicat Medrea.

Cota de 68,75 la suta era partea CJ care-i revenea din vanzarea imobilului, restul apartinand Reiffeisen Bank, care isi vanduse deja partea catre societatea patronata de Sorin Dan. Licitatia initiala a starnit mai multe controverse, intrucat nu au fost ofertanti. Cel putin asa sustineau la data respectiva reprezentantii CJ.

Target Investements a castigat imobilul abia la a doua licitatie, la pretul de pornire de 350 dolari/mp. Cealalta firma inscrisa in cursa, SC Metalochimice, a considerat pretul prea mare. Din informttiile pe care le detinem, prima licitatie a pornit de la un pret mai mic, pe care nici unul dintre ofertanti nu l-au acceptat.

Astfel, de la 270 dolari/mp, atat cat a fost estimat imobilul de catre o comisie de evaluare, la o prima licitatie, s-a ajuns la 350 dolari, pret oferit de Target la o a doua licitatie. Potrivit surselor noastre, CJ a iertat si datoriile la bugetul local ale Target Investments SRL. Target Investments are sediul pe strada Racovita nr.

25, unde se afla inregistrata, de altfel, si celalta firma a lui Sorin Dan, Transilvania Development, cunoscuta sub prescurtarea TDV, binecunoscuta publicului cititor pentru incercarea de blocare a afacerii CORA. In anul 2002, Target Investments, profilata pe consultanta pentru afaceri si management avea un angajat si inregistra pierderi de 64 milioane de lei.

Nici anul 2003, cand a parafat afacerea cu CJ nu arata un bilant mai bun, ba dimpotriva, pierderile au crescut la 501 milioane de lei iar numarul de angajati a ramas la fel de mic. Anul 2004 a insemnat o explozie la capitolul perderi pentru Target Investments, acestea cifrand nici mai mult, nici mai putin de 5 miliarde de lei.

Cu toate acestea, CJ prin mandatarul Medrea a facut afaceri cu firma lui Sorin Dan, mai mult a aratat clementa fata de datoriile acesteia. In plus, societatea a castigat licitatia organizata de CJ, desi lucra in pierdere si avea datorii mari.

Daca in cazul altor firme, autoritatile judetene nu s-au aratat a fi atat de protectoare, societatea omului de afaceri Sorin Dan a avut parte de sprijinul solicitat.

Cornelia Trif, purtator de cuvant in cadrul Cj Cluj a declarat pentru BZA& „Target Investments a platit toata datoria pe care o avea la CJ la a doua esalonare”. Liviu Medrea, consilier judetean PSD sustine ca in prezent nu mai este la curent cu eventualele datorii ale Target Investments catre CJ& „N-am urmarit chestiunea asta.

Ce va pot spune este ca s-au organizat doua licitatii. La prima nu s-a adjudecat pentru ca nu erau intrunite conditiile legale intrucat era un singur ofertant (Target Investments, n.red.). La a doua licitatie au fost doi ofertanti, iar cel care a oferit pretul cel mai mare a si castigat”.

Liviu Medrea neaga orice legatura cu Sorin Dan si sustine ca l-a intalnit pe omul de afaceri o singura data, cu ocazia semnarii contractului. „Eu, ca presedinte de comisie am propus inca de la prima intrunire cresterea pretului de la 270 de dolari la 350 de dolari/mp, iar membrii comisiei au acceptat”, a tinut sa precizeze Medrea.

Intrebat fiind de BZA daca stia de datoriile si pierderile societatii Liviu Medrea a spus ca nu era la curent cu aceste aspecte. Cu toate acestea, explicand motivele pentru care Target Investments a primit esalonari pentru datoria de peste patru sute de mii de dolari, Medrea a spus& „Firma n-a fost in stare sa-si plateasca datoriile”. Adica, a cumparat fara sa poata plati la momentul respectiv.

Contactat telefonic, Sorin Dan a spus ca datoria la CJ a fost platita demult si nu vede nici o problema in faptul ca Target Investments avea pierderi in 2003. „Societatea a fost infiintata special pentru aceasta afacere. Pierderile sunt normale. Noi am tot cumparat si inca nu am intrat pe profit „, a replicat Sorin Dan.

Cotidianul Buna ziua, Ardeal a aratat intr-o editie trecuta faptul ca urmatoarea tinta a lui Sorin Dan este sediul Directiei Agricole, informatie confirmata de surse oficiale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro