Sari direct la conținut

Adrian Nastase are o imagine proasta la Washington

Stirea Zilei

Desi abia azi urmeaza sa aiba loc intalnirile cu George W. Bush, Colin Powell, Donald Rumsfeld si cu directorul executiv al FMI, atmosfera nu pare sa-i fie foarte favorabila lui Adrian Nastase in capitala americana *Nastase are dificila sarcina de a repara imaginea negativa pe care i-a construit-o cu asiduitate fostul ambasador american Michael Guest

*Contrar asteptarilor, noul ambasador, J.

D. Crouch, a preluat stafeta de la Guest, subliniind intr-un raport de ultima ora ca reforma din PSD nu este statutara si nici democratica *Washington-ul si Bruxelles-ul sunt, pentru intreaga clasa politica din Europa de Est, “Inaltele Porti” ale zilei, de unde se obtine “firmanul de domnitor”

In aceste zile, premierul Adrian Nastase se afla intr-o delegatie oficiala in SUA, vizita fiind motivata de prezidarea Consiliului de Securitate al ONU de catre demnitarul roman. Calatoria in America are insa un substrat mult mai important pentru Nastase: este vorba despre intalnirea cu presedintele american, George W. Bush, unul dintre cele mai mari examene din cariera politica a lui Nastase.

Washington-ul are, in acest moment, un cuvant greu de spus, alaturi de Bruxelles, in stabilirea configuratiei politice din Romania. Si nu numai de la noi. Or, Nastase are nevoie de “OK”-ul presedintelui american, dat fiind faptul ca fostul ambasador Michael Guest i-a sifonat serios imaginea premierului roman.

Dupa ce l-a atacat in numeroase randuri pe tema coruptiei, Guest i-a deteriorat imaginea lui Nastase in cadrul Administratiei Bush. In acest moment, de cuvantul presedintelui american depinde viitorul politic al lui Adrian Nastase.

Premierul roman a mers la Washington ca la „Inalta Poarta“, constient ca fara sprijinul celui mai puternic om de pe planeta nu va avea mari sanse de reusita pe plaiurile mioritice.

SUA si Uniunea Europeana sunt, in acest moment, cei doi poli de putere la care se raporteaza orice politician roman care cauta legitimare internationala. Indiscutabil, in spatele vizitei se afla ceea ce opinia publica recunoaste a fi “vizita la Inalta Poarta”.

Cunoscatorii stiu ca, fara avizul favorabil al UE si SUA, ca sub o bagheta magica, rozul devine cenusiu, iar candidatul pierde alegerile fara drept de apel. Esenta acestei vizite este faptul ca Adrian Nastase vrea sa primeasca “verde” pentru Cotroceni.

Presa americana nu a scris inca nimic

Vizita lui Nastase are un program extrem de complex, care cuprinde intalniri cu cativa dintre cei mai puternici oameni ai planetei. Pana astazi, premierul a avut un program oarecum lejer, cu exceptia prezidarii reuniunii Consiliului de Securitate al ONU.

Astfel, el s-a intalnit luni cu secretarul american pentru Energie, Spencer Abraham, participand apoi la un dineu de lucru, impreuna cu lideri ai unor companii americane. Ieri, premierul a avut intrevederi cu presedintele Republicii Chile si cu secretarul general al ONU, Kofi Annan.

Tot ieri, Nastase a participat la inaugurarea expozitiei foto – documentare “Romania vazuta de sus”, precum si la concertul corului de copii “Alegretto”.

Date fiind aceste intalniri mai putin importante, presa americana nu a scris nimic despre vizita lui Adrian Nastase in SUA.

Centrul de greutate al vizitei se concentreaza insa in intalnirile de astazi, cand premierul se va intalni, pe rand, cu liderul majoritatii republicane din Senatul american, cu secretarul de stat Colin Powell, cu secretarul apararii, Donald Rumsfeld, cu presedintele George W. Bush si, in fine, cu directorul executiv al FMI, Rodrigo Rato y Figaredo.

Ziua de astazi este, deci, una decisiva pentru viitorul liderului PSD. Este ziua in care va afla cum este privit de catre Administratia Bush, care are un cuvant decisiv in confirmarea sau infirmarea sa ca viitor partener de dialog al SUA.

Ape tulburi in PSD

Vizita are loc intr-un context intern extrem de tulbure pentru liderul PSD. In primul rand, Opozitia a luat un avans considerabil in batalia electorala, cu ocazia alegerilor locale din luna iunie. In plus, PSD se confrunta cu o situatie tulbure: in interiorul partidului exista conflicte care stau sub o pojghita subtire, ele putand izbucni in orice moment.

Aceste conflicte, alimentate de schimbarea recenta a Delegatiei Permanente, pun sub semnul intrebarii stabilitatea PSD. Or, argumentul stabilitatii a fost principalul atu al acestui partid si al Guvernului Nastase pe perioada mandatului. Pierderea acestui echilibru intern ar fi un semnal nefavorabil pentru partid.

De asemenea, un element important este schimbarea ambasadarului american. Corozivul Michael Guest a fost inlocuit de J.D. Crouch. Potrivit unor surse, Adrian Nastase doreste sa profite de momentul schimbarii pentru a-i transmite lui Bush jr.

mesajul ca Michael Guest a intretinut artificial un conflict cu Administratia Nastase, o parte dintre actiunile lui Guest denotand o antipatie personala fata de premier.

Un razboi de uzura Guest – Nastase

Relatia dintre Michael Guest si Adrian Nastase a fost una de adversitate, de multe ori ambasadorul dovedindu-se incomod prin luarile sale de pozitie extrem de critice. De multe ori, Guest a “sarit calul” uzantelor diplomatice, amestecandu-se chiar in viata politica interna din Romania.

El a sapat la temelia credibilitatii premierului, conturandu-i acestuia la Washington un portret defavorabil, dominat de cateva acuze: coruptie, autoritarism, netransparenta. Acest portret nu a fost indulcit nici macar de gestul Romaniei, care a acordat firmei americane Bechtel contractul de constructie a autostrazii Brasov – Bors.

Relevanta pentru relatia antagonica dintre cei doi este izbucnirea premierului, care, la capatul unui lung sir de acuze fara perdea lansate de Guest, a spus: “Sa nu ne invete pe noi cum sa punem palmieri”.

De altfel, Michael Guest a construit o antiteza intre Ion Iliescu, pe care, conform surselor noastre, obisnuia sa-l numeasca “The comeback kid” (Pustiul care revine), si Adrian Nastase, desi acesta din urma avea de partea sa avantajul tineretii.

Noul ambasador nu se lasa mai prejos

Surse din Ambasada SUA ne-au declarat ca nici noul ambasador american nu are o pozitie favorabila fata de premierul roman. Conform surselor noastre, J.D.

Crouch a transmis la Departamentul de Stat anumite aprecieri cu caracter negativ la adresa reformei initiate de Nastase in PSD, in jurul ideii centrale ca o reformare realizata cu mijloace nedemocratice si nestatutare este la fel de nepotrivita ca si mentinerea unor structuri parazitate de coruptie.

Suspendarea de catre Adrian Nastase a Delegatiei Permanente si executarea peste noapte a “greilor” partidului, cu incalcarea tuturor normelor interne de partid, dezvaluie, in viziunea analizelor politice ale ambasadorului SUA la Bucuresti, un precedent periculos, de natura sa puna la indoiala credibilitatea apetitului democratic al liderului PSD si o psihologie discutabila.

Conform surselor noastre, Nastase va incerca sa contracareze la Washington si aceste ultime semnale trimise de la Bucuresti, semnale pe care e foarte probabil ca liderul roman sa le cunoasca.

De asemenea, Nastase va trebui sa explice la Washington si sacrificarea lui Mircea Geoana, un apropiat al cercurilor politice americane, pe care PSD l-a impins fara remuscari intr-o cursa electorala ce era dinainte pierduta.

Tot in sarcina premierului ramane si datoria de a indulci hapul amar reprezentat de interzicerea adoptiilor internationale, decizie care i-a infuriat extrem de tare pe americani.

Trei intalniri Nastase – Bush

Cei doi politicieni s-au mai intalnit de trei ori pana in acest moment. De fiecare data, asa cum este si normal, Nastase a incercat sa-i castige simpatia presedintelui american. Nu se stie daca si in ce masura a reusit, dar de incercat a incercat.

Prima intalnire a avut loc tot la Washington, in noiembrie 2001. Trecuse un an de cand Nastase fusese numit premierul Romaniei, iar vizita a fost prezentata drept un mare succes. Cu acea ocazie s-a discutat despre admiterea Romaniei in NATO, pentru care zarurile fusesera aruncate deja. Pe langa istoria oficiala a vizitei, raman de pomina cateva intamplari de culise.

Prima este intalnirea Danei Nastase cu Laura Bush, la o cafea acompaniata de dulceata, ocazie cu care cele doua doamne au “pus tara la cale”. Detaliile picante ale convorbirii au tinut prima pagina a ziarelor, la fel ca si intalnirea-surpriza dintre Dana Nastase si insusi George W. Bush.

Presedintele american a intrat pe neasteptate in camera unde cele doua doamne vorbeau, purtand apoi o scurta convorbire cu sotia premierului roman.

A doua intalnire, de data aceasta de scurta durata, a avut loc in noiembrie 2002, cand Bush a vizitat Romania pentru cateva ore. In acel moment, intre Palatele Victoria si Cotroceni parea ca se da o lupta surda pentru putere. Era momentul cand se intetisera serios si atacurile lui Michael Guest.

Incercand sa castige bunavointa liderului american, Nastase l-a intampinat pe Bush chiar la Aeroportul Otopeni, purtand o scurta discutie privata cu acesta. Dupa aceea, Bush a plecat spre Cotroceni, unde s-a intalnit cu presedintele Iliescu.

Este de remarcat faptul ca, la sfarsitul zilei, Bush a vizitat Ambasada SUA din Bucuresti, unde i-a felicitat calduros pe toti diplomatii pentru munca lor. Or, era exact perioada cand Guest nu mai contenea cu acuzele la adresa coruptiei din Romania…

A treia si ultima intalnire Bush-Nastase a avut loc cand Romania a fost primita oficial in NATO. Desfasurata la Praga, intalnirea celor doi a fost extrem de scurta, putand fi considerata nesemnificativa in economia relatiilor celor doi oameni de stat.

Final incert

Deocamdata, conform surselor noastre de la Washington si din Guvern, se estimeaza ca Adrian Nastase va fi pus “pe galben”, in stand-by, si este foarte probabil sa nu se intoarca cu mesajul incurajator atat de mult dorit. Iar ziua de astazi va contura mult mai clar perspectivele sale.

Pentru ca e clar ca la Washington se joaca, in acest moment, cariera politica a lui Nastase, care depinde in mare masura de mesajul presedintelui Bush.

Dana Nastase, invingatoare in fata Mihaelei Geoana

Gurile rele sustin ca, in zilele ce au precedat vizita lui George W. Bush in Romania, s-a dus o lupta acerba pentru un post de invidiat: “escorta” Laurei Bush, sotia presedintelui. Cele doua candidate au fost Dana Nastase, sotia premierului, si Mihaela Geoana, sotia ministrului de Externe.

In urma unei adevarate desfasurari de forte diplomatice, castig de cauza a avut prima, Dana Nastase insotind-o pe doamna Bush pe durata vizitei cuplului american in Romania.

Corina Cretu, ambasador in SUA?

In paralel cu vizita lui Nastase la Washington se desfasoara o diplomatie paralela. In urma cu cateva saptamani, consilierul prezidential Corina Cretu a facut o vizita in SUA, punand la punct, conform surselor noastre, detaliile legate de o viitoare numire a sa in functia de ambasador al Romaniei la Washington.

Laura Andresan, corespondent de presa la vizita din 2001

O cautare succinta in arhivele de presa dezvaluie un detaliu picant de la precedenta vizita in SUA a lui Adrian Nastase. Corespondent de la Washington pentru “Monitorul de Cluj” a fost Laura Andresan. Pe atunci o ilustra necunoscuta, ea a devenit, intre timp, o celebritate in industria pentru adulti din Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro