Sari direct la conținut

Integrarea, lasata balta

Cotidianul

ntr-o scrisoare deschisă, Societatea Academică Romană, ProDemocraţia, APADOR-CH şi Romania Think Tank il intreabă pe comisarul european pentru Extindere, Günter Verheugen, de ce a menţionat 24 noiembrie, cu doar 4 zile inainte de votul pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale, ca dată la care Romania ar putea finaliza negocierile de aderare.

„In mod limpede, dacă CE acceptă pe 24 noiembrie că Romania şi-a indeplinit toate angajamentele restante, aceasta va oferi un avantaj electoral considerabil actualului Guvern“, scriu cele 4 ONG-uri.

Acestea reamintesc că termenul de 24 noiembrie vine in contradicţie cu Raportul de ţară al Romaniei pe 2004, care nu făcea o asemenea referire, exprimindu-şi doar speranţa că negocierile vor fi incheiate pină la sfirşitul anului.

Cele 4 ONG-uri consideră că această declaraţie prejudiciază neutralitatea Comisiei Europene faţă de alegerile din Romania şi doresc de la Verheugen inclusiv precizarea că acest for european nu are preferinţe in legătură cu rezultatul votului ce urmează să aibă loc pe 28 noiembrie.

Guvernul, codaş la legiferare

Aprecierile celor 4 ONG-uri din scrisoarea adresată, ieri, lui Verheugen sint susţinute, indirect, şi de situaţia in care se află proiectele de lege necesare integrării.

Conform statisticii oficiale prezentate ieri la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, 10 proiecte de lege, dintre care două trebuiau publicate in Monitorul Oficial in luna septembrie 2004, iar restul in lunile octombrie şi noiembrie, se află incă in „faza de elaborare la Guvern“.

Nici una dintre aceste legi nu va mai putea ajunge in Parlament in acest an, urmind să treacă prin cele două Camere in lunile februarie şi martie 2005. Aceasta in cazul in care vor fi adoptate de Executiv pină la incheierea actualului mandat.

Printre cele 10 proiecte de lege se află şi cel privind promovarea adopţiei naţionale, care trebuia să intre in vigoare in luna noiembrie a.c. Acest proiect este inclus la criteriul politic şi se referă la o problemă extrem de sensibilă din relaţiile dintre Romania şi UE, la protecţia copilului.

In domeniul agriculturii, Guvernul este restanţier la proiectul de ratificare a Acordului cu UE privind recunoaşterea şi protecţia denumirilor vinurilor şi băuturilor spirtoase.

„Siguranţa naţională“ zace in Cameră din 2003

Foarte dificilul capitol de negociere Justiţie şi Afaceri Interne – incă deschis – nu va „beneficia“ in acest an de nu mai puţin de 6 legi. Una dintre ele, cea a siguranţei naţionale, are proiectul de modificare la Camera Deputaţilor, termenul de adoptare a raportului la Comisia de apărare şi la Comisia juridică fiind 9 mai 2003.

Deputatul Răzvan Ionescu, preşedintele Comisiei de apărare, ne-a precizat, ieri, că din punct de vedere al membrilor comisiei, temele au fost făcute. „Nu mai e treaba noastră. Noi am lucrat proiectul şi l-am trimis acum un an la Comisia juridică. Cred că acolo s-a impotmolit“, afirmă Ionescu.

De la Comisia juridică, deputatul PSD Minodora Clivetti ne-a declarat că nu ştie nimic despre acest proiect, iar deputatul UDMR Szekely Erwin a afirmat că nu l-a intilnit pe ordinea de zi.

Un alt proiect important, cel al organizării şi funcţionării instanţelor şi parchetelor militare, a fost şi el uitat in Camera Deputaţilor, dar a fost „adoptat“ prin procedura tacită, aflindu-se acum la Comisia de apărare a Senatului.

Va mai lipsi de pe masa de negocieri o altă lege importantă pe un subiect sensibil, cea privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor romani in străinătate. Termenul de publicare in Monitorul Oficial era septembrie 2004.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro