Sari direct la conținut

Integrarea europeana, separata de alegeri

HotNews.ro

Negociatorul-şef cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş, a dat explicaţii privind stadiul negocierilor şi, mai ales, detaliile calendarului de aderare a Romaniei.

Vasile Puşcaş a declarat că 23 noiembrie este data la care e programată desfăşurarea conferinţei de aderare a Romaniei, care insă nu coincide cu decizia politică de incheiere a negocierilor de către Romania.

Conferinţa de aderare ar presupune o etapă tehnică de inchidere provizorie a unui capitol, dar decizia politică de finalizare a negocierilor este luată de către şefii de state şi guverne, in cadrul Consiliului European.

Vasile Puşcaş precizează că in cadrul conferinţei de aderare, pot fi propuse decizii referitoare la anumite capitole, in funcţie de procesarea documentelor de negociere de către Comisia Europeană şi Consiliul UE şi de deciziile statelor membre.

Mai mult, data programată iniţial pentru conferinţa de aderare, adică 23 noiembrie, trebuie confirmată de părţile aflate in negociere, ţinandu-se cont de stadiul derulării etapelor negocierii.

Potrivit consilierului Ioana Gligor, această dată nu a fost confirmată incă şi ea poate suferi modificări de cateva zile.

Vasile Puşcaş precizează că Romania intenţionează să finalizeze negocierile cu UE pe 17 decembrie.

Incheierea negocierilor insemnă acceptul politic al sefilor de stat si guvern din ţările membre.

In plus, potrivit declaraţiilor comisarului pentru extindere Gunther Verheugen, dar şi raportului de tară, există mai multe clauze privind monitorizarea celor mai dificile capitole, dar şi o clauză specială, privind posibilitatea amanarii aderării cu un an, pană in ianuarie 2008.

Nici o garanţie

Precizările lui Vasile Puşcaş survin unei declaraţii a comisarului european Guenther Verheugen care spusese că Romania poate incheia negocierile cu patru zile inainte de alegerile generale.

Această declaraţie a declanşat reacţii puternice nu doar din partea opoziţiei şi a organizaţiilor non-guvernamentale din Romania, ci şi din partea unor parlamentari europeni.

Jean-Cristophe Filori, purtătorul de cuvant al comisarului european pentru extindere, Guenther Verheugen, a declarat ulterior la BBC că oficialii Comisiei Europene nu pot garanta că Romania va incheia capitolele de negociere rămase in suspensie pe 24 noiembrie.

Jean Cristophe-Filori a declarat: „Nu e nici o garanţie: decizia incheierii negocierilor trebuie, oricum, luată de către statele membre ale Uniunii”.

„Pentru moment, incă se lucrează – vom vedea ce se intamplă săptămana viitoare”- a subliniat oficialul european.

Declaraţia lui Jean-Cristophe Filori urmează şi scrisorii venite din partea a patru organizaţii non-guvernamentale care ii ceruseră lui Guenther Verheugen să declare public că prin anunţul iniţial privind incheierea negocierilor nu a incercat să favorizeze actualul guvern in alegeri.

„Nu văd de ce ar trebui să facă o declaraţie despre ceva evident – discutăm cu guverne alese democratic şi nu sprijinim partide politice”, a spus Jean-Cristophe Filori.

BBC

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro