Sari direct la conținut

Proprietarii RAFO au ajuns acţionari la Petromidia

Cotidianul

Grupul Faber, mai cunoscut opiniei publice prin faptul că este unul dintre creditorii RAFO Oneşti, a ajuns să deţină 5,8% din acţiunile Rafinăriei Petromidia, in urma unui şir de achiziţii repetate de pe piaţa de capital. „Faber este RAFO.

Au cumpărat de pe bursă şi se bucură de toate drepturile pe care le are un acţionar cu 5,8%. I-am primit cu piine şi sare şi i-am asigurat pe ceilalţi acţionari că nu au de ce să se teamă, că ii vom trata cu exact aceeaşi transparenţă ca pe toţi ceilalţi.

Faber a investit, să fie sănătos“, a spus Dinu Patriciu, preşedintele grupului Rompetrol, care deţine pachetul majoritar de acţiuni la Petromidia.

Dacă trebuie, bani există

Potrivit unor dezvăluiri din presă, Casa de comerţ Faber este controlată de oamenii din grupul VGB, acţionarul majoritar al RAFO. Recent, RAFO a beneficiat de conversia in acţiuni a unor datorii către stat in valoare de 8.000 de miliarde de lei.

Deşi este controlată de aceiaşi oameni ca RAFO, Faber este creditor al RAFO şi, ca atare, cind se convertesc datoriile către stat in acţiuni, datoriile RAFO către Faber au aceeaşi soartă. Deci, Faber nu pierde nimic pe relaţia cu RAFO, doar că devine oficial acţionar.

Prima incercare de preluare

Conducerea rafinăriei din Oneşti a spus tot timpul că aceasta nu se poate redresa decit dacă i se şterg datoriile.

Totuşi, se pare că bani sint, din moment ce una dintre firmele apropiate de patronatul RAFO şi-a permis să cumpere un pachet semnificativ de acţiuni de pe bursă, in loc să plătească datoriile către stat ale rafinăriei. Acum citeva luni, conflictul mocnit intre „greii“ petrolului din Romania a ieşit la suprafaţă.

Patriciu a prezentat presei un document semnat de Ioan Talpeş, spunind că a fost şantajat cu publicarea acestuia.

Documentul redactat la Cotroceni il acuza pe Patriciu de mai multe fraude in administrarea Petromidia şi, potrivit boss-ului Rompetrol, urma să fie publicat dacă nu i se ceda lui Ovidiu Tender (la acea vreme patron al Carom Oneşti şi apropiat al RAFO) controlul Rafinăriei Petromidia, la schimb cu acţiuni RAFO. Talpeş şi Tender au negat totul.

„Bombe aruncate in presă“

Mircea Ursache, preşedintele AVAS, susţine că nu ar fi nici o problemă in preluarea creanţelor şi in aprobarea planului de reorganizare a RAFO. Mai mult, Ursache pretinde că scandalul ar fi fost declanşat de Petromidia şi a acuzat ziarele care au scris despre tunul de la RAFO că fac jocurile acestei companii.

„Eu incă o dată vă spun, ca specialist. Preluarea acestor creanţe s-a făcut in scopul valorificării lor. Restul sint bombe aruncate in presă de, cum să vă spun, un mediu de afaceri care nu doreşte concurenţă“, a declarat Ursache pentru BBC.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro