Sari direct la conținut

Suplimentarea locurilor in CNA, amanata pentru saptamana viitoare

HotNews.ro

Dorinta politicienilor de a obtine mai multe locuri in CNA s-a materializat printr-o initiativa legislativa. Membrii comisiei de cultura a Camerei Deputatilor s-au certat miercuri pe propunerea de modificare a legii audiovizualului fara a ajunge la vreun rezultat, cei mai aprigi contestatari ai intentiei de politizare a CNA fiind deputatii independenti Mona Musca si Raluca Turcan.

Comisia de cultura a amanat miercuri pentru a doua oara luarea unei decizii in privinta modificarii legii audiovizualului Proiectul de lege care prevede marirea numarului de membri ai CNA de la 11 la 13 si a fost initiat de toti liderii grupurilor parlamentare in urma esuarii negocierilor pentru propunere unui numar de candidati..

Deputatii Mona Musca si Raluca Turcan au criticat marirea numarului de membri ai CNA, pe motiv ca se politizeaza aceasta institutie.

„Este o politizare a CNA-ului si un precedent periculos pentru ca modificam o lege organica. Plus ca face parte din aquis-ul comunitar cu care s-a modificat capitolul 20 cu UE. Si toate astea pentru simplu motiv ca liderii grupurilor parlamentare nu s-au inteles intre ei pe cine sa trimita”, a explicat Musca.

In replica, deputatul UDMR Marton Arpad, unul dintre initiatorii modificarii legislative, a spus ca membrii CNA sunt reprezentanti ai Camerei Deputatilor, Senatului, Guvernului si Presedintiei si ca toate aceste institutii sunt politice, deci CNA nu poate fi o institutie apolitica. „Daca se mareste numarul de locuri cu doua, tot in sfera politicului intra”, a adaugat Marton Arpad.

Mai mult, reprezentantul UDMR i-a amenintat pe membrii comisiei de cultura ca, daca nu vor sa voteze modificare legii, vor fi obligati sa reia audierile candidatilor.

„Noi, profesionistii, sa-i audiem inca o data, sa discernem si sa spunem ca astia patru sunt buni… si nu votul pe care l-ati impus data trecuta si anume le dam la toti sase vot favorabil. Daca vreti, hai sa mai trecem o data prin comisie si le punem intrebari ca lumea, nu cum au fost alea de complezenta, si facem o audiere serioasa”, a replicat Marton Arpad in fata criticilor.

Presati de liderii grupurilor parlamentare, membrii comisiei sunt nevoiti sa-si dea girul pentru aceasta initiativa legislativa.

Deputatul independent Raluca Turcan a avertizat ca, in cazul in care comisia va adopta modificarea, activitatea CNA va ramane in continuare blocata: „Nu este normal ca noi cei din comisie sa scoatem castanele din foc nici pentru liderii grupurilor parlamentare si nici pentru Guvern.

Aceasta este o lege organica, camera decizionala este Senatul, unde votul este destul de impartit, asa ca s-ar putea ca aceasta lege organica sa nu treaca si institutia ramane iar blocata.”

In sprijinul lui Turcan si Musca au venit liberalul Mihai Malaimare si democratul Petre Strachinaru, care au recunoscut de fapt jocul de interese si au solicitat amanarea votului.

„Din pacate acum, aici avem cu totul alte interese. Pledoaria domnului Marton Arpad pentru suplimentarea locurilor la CNA serveste pentru cu totul alte interese, sunt interesele pentru care vad ca ne-am mobilizat acum”, a punctat Strachinaru.

Presedintele Comisiei, Catalin Micula (PNL), a pledat in favoarea proiectului de lege si a apreciat ca exista suspiciuni asupra modului in care CNA acorda frecventele. „Daca nu mai sunt frecvente de acordat, atunci nu este o tragedie marirea numarului de membri”, a spus Micula.

Micula a supus la vot amanarea luarii unei decizii pe saptmana viitoare. El a invocat faptul ca nu exista un punct de vedere al Guvernului asupra acestui proiect de lege, care are implicatii bugetare.

Consiliului National al Audiovizualului (CNA) nu mai intruneste cvorumul legal, de la 1 octombrie, deoarece mandatele a sase membri au expirat. Dintre cei 11 membri CNA, pentru trei mandatul a expirat la 1 octombrie, alti trei, din formula actuala, au fost propusi pentru o continuare a mandatului si alti cinci au mandate pana in 2008 sau 2010.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro