Alianta D.A. l-a convins pe Hardau sa nu dea banii de investitii pe salarii
Comisiile de buget finante ale Parlamentului au adoptat, luni, proiectul de buget pe anul 2007, cu 16 voturi pentru si 11 impotriva. Dezbaterile de la comisiile de buget, nu au fost insa deloc linistite, parlamentarii opozitiei fiind nemultumiti de respingerea unui amendament care viza majorarea salariala pentru profesori.
Comisiile de invatamant aprobasera redirectionarea unor sume de la investitii la cheltuieli salariale.
Daca saptamana trecuta parlamentarii din comisiile reunite de buget-finante au adoptat suplimentarea bugetului MApN pentru 2007 cu 841 milioane lei, luni dupa amiaza senatorii si deputatii au respins majorarea cu 4% a fondului de salarii pentru profesori.
Potrivit unui amendament formulat de comisiile de invatamant se propunea redistribuirea din bugetul ministerului Educatiei a 420 milioane de lei de la capitolul de investitii spre fondul de salarii ale profesorilor. Suma suplimentara insemna ca, anul viitor, salariile personalului didactic sa fie majorate cu 22%, fata de 18% cat prevedea initial.
Amendamentul a fost contestat vehement, la acel moment, doar de ministrul de Finante, Sebatian Vladescu. Cel al Educatiei, Mihail Hardau, se multumise sa afirme ca „orice amendament votat de parlament este binevenit. Consider ca este nevoie de bani si pentru salarii si pentru investitii.”
La dezbaterile din Comisia de buget, Hardau a sustinut insa necesitatea mentinerii celor 420 de milioane de lei in bugetul prevazut pentru investitii, iar amendamentul a „cazut” cu 18 voturi „impotriva” si 14 „pentru”.
„Ministerul este multumit cu bugetul alocat pentru anul urmator, in cuantum de 5,2% din PIB plus 0,5% alocat pentru cercetare. Nu suntem de acord cu aceasta propunere iar profesorii ar trebui sa inteleaga. In 2006, profesorii au beneficiat de cea mai consistenta crestere salariala, de 18,7%”, a firmat Hardau la dezbateri.
Si ministrul finantelor Sebastian Vladescu si-a exprimat dezacordul fata de solicitarea de majorare salariala, precizand ca bugetul eductiei este cel mai mare buget din ultimii 15 ani si satisface o „cerere solida” vizavi de dezvoltarea si modernizarea invatamantului romanesc.
„Executivul a incercat sa „aseze” cresterile salariale pentru anul urmator in asa fel incat sa nu influenteze echilibrele macroeconomice”, a explicat Vladescu
Parlamentarii PSD si PRM au protestat argumentand ca, nu mai devreme de saptamana trecuta, amendamentul fusese acceptat de ministrul educatiei. Presedintele comisiei de buget de la Camera, Mihai Tanasescu, a facut apel catre colegii Aliantei sa voteze majorarea salariala, insa fara rezultat.
„In acest moment, e o datorie sa incercam sa sustinem acest segment. Sute de mii de dascali asteapta ca salariile lor sa ajunga la fel cu cele ale altor categorii bugetare”, a declarat Tanasescu.
„Nu este normal sa se ia bani de la investitii si sa se realoce la salarii, si asta dupa ce in repetate randuri sindicatele din invatamant au acuzat lipsa dotarilor si a investitiilor din acest domeniu”, a replicat deputatul PNL, Dan Radu Rusanu.
Sindicalistii din invatamant l-au asteptat pe Hardau dupa dezbatere si i-au reprosat sa s-a razgandit brusc.Cel mai vehement a fost presedintele FSLI, Aurel Cornea, care l-a acuzat pe ministrul Hardau de „inconsecventa” in ceea ce priveste sustinerea acestei cereri.
„Este pentru prima oara in 16 ani cand vad ca un demnitar al Romaniei nu-si respecta cuvantul dat. E surprinzator ca avem un ministru cu asa dispret fata de categoria socio-profesionala in fruntea careia se afla”, a spus Cornea.
Pentru educatie si cercetare vor fi alocate sume reprezentand 5,2% din PIB, respectiv 19,767 miliarde de lei, cu 132,1% mai mult fata de bugetul alocat acestui domeniu in 2006, inclusiv prin rectificarile bugetare alocate.
Domeniul cercetare-dezvoltare va beneficia, anul viitor, de 1,91 miliarde de lei, in crestere cu 52,2% fata de bugetul anului 2006, ponderea cheltuielilor din acest domeniu ajungand la 0,5% din PIB.
Proiectul de lege privind bugetul de stat pe anul 2007 va fi dezbatut in plenul Parlamentului incepand de saptamana viitoare, si nu de joi cum era stabilit initial. La cererea Comisiilor de buget-finante, dezbaterea proiectului de buget pe anul 2007 a fost amanata pentru ca, pentru finalizarea raportului, e nevoie de analizarea a aproximativ 1000 de amendamente.