Legile sigurantei nationale, varianta PNL, au intrat in dezbaterea Parlamentului
Comisia juridica si cea de aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor au inceput joi dezbaterea pachetului legislativ privind siguranta nationala, initiat de 71 de parlamentari liberali. Desi termenul de depunere a raportului pe legile sigurantei nationale a expirat, deputatii au mai obtinut o prelungire pana in luna aprilie.
Proiectul legii cadru a starnit numeroase controverse intre Guvern si palatul Cotroceni, neprimind nici pana in prezent avizul de la CSAT.
Asteptarea continua
In cadrul dezbaterilor, membrii comisiilor nu au reusit nici macar sa-si exprime poztia fata de pachetul de legi. Unul dintre initatori, deputatul PNL Ioan Ghise, a propus ca, pana la urmatoarea intalnire a comisiei, fiecare grup parlamentar sa-si exprime in scris un punct de vedere.
Propunerea a fost acceptata de catre toti membrii comsiei si s-a decis ca pana la urmatoare sedinta sa se astepte atat un punct de vedere din partea Guvernului, cat si din partea CSAT.
Deputatii sunt presati de timp pentru ca termenul de depunere a raportului de catre comisiile sesizate in fond (comisia juridica si cea de aparare) a fost depasit. Biroul Permanent al Camerei Deputatlor a acordat la inceputul saptamanii o prelungire a termenului de la 45, la 60 de zile, pana pe 4 aprilie.
Pachet cu sase proiecte
Pachetul contine sase proiecte de lege: legea securitatii nationale, legea informatiilor si contrainformatiilor, legea privind statutul ofiterului de informatii, legea privind infiintarea Autoritatii Nationale de Interceptare a Comunicatiilor, legea organizarii si functionarii SRI si legea de organizare a SIE.
Pachetul de legi este o initiativa a parlamentarilor PNL care a fost depusa la Camera Deputatilor pe 15 februarie 2007 de catre 71 de parlamentari PNL si, practic, are la baza proiectele care au fost discutate de Guvern, dar nu au primit avizul CSAT.
Proiectul legii-cadru a securitatii nationale a Romaniei defineste conceptul de securitate nationala ca fiind „starea natiunii, a colectivitatii sociale, a cetatenilor si a statului, fundamentata pe prosperitatea economica, legalitate, echilibru si stabilitate socio-politica, exprimata prin ordinea de drept si asigurata prin actiuni de natura economica politica, sociala, juridica, militara, informationala si diplomatica”.
Saptamana trecuta, Comisia pentru drepturile omului a avizat negativ patru dintre proiectele continute de pachetul legislativ in cauza.
Potrivit vicepresedintelui acestei comisii, Varga Atilla (UDMR), deputatii au dat vot negativ proiectelor de lege privind organizarea si functionarea SRI si SIE, legii-cadru a securitatii nationale, precum si propunerii privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Interceptarea Comunicatiilor.
Epopeea securitatii si sigurantei nationale
Guvernul, Administratia Prezidentiala si partidele politice au avut multe controverse, in ultimele 18 luni, pe tema schimbarii cadrului legislativ in ceea ce priveste securitatea si siguranta nationala.
Primele proiecte au fost realizate la Palatul Cotroceni, dar transformarea lor in initiative legislative a cazut in sarcina guvernului. Executivul a preluat patru din cele cinci proiecte ale lui Traian Basescu si a elaborat un pachet de legi pe care le-a prezentat ca fiind initiativa Cabinetului.
Dupa aproape un an de certuri in interiorul CSAT, membrii acestui organism nu au reusit sa ajunga la un consens, iar divergentele au fost transferate in zona politica.
Pachetul ajuns in dezbaterea deputatilor a fost depus de PNL si cuprinde proiectele elaborate de Guvern, in timp ce reprezentantii PD au amenintat ca vor promova la randul lor o initiativa care va cuprinde variantele sustinute de seful statului. Si PSD a anuntat ca are in pregatire un pachet de legi pe aceeasi tema, ce urmeaza sa fie inregistrat la Parlament.
Punctul comun al proiectlor PSD si PNL este cel al infiintarii Autoritatii Nationale de Interceptare a Comunicatiilor si a unei comisii parlamentare unice care sa controleze toate serviciile de informatii. PSD a vrut, intr-o prima faza, chiar desfiintarea CSAT, dar a renuntat intre timp la idee.