Sari direct la conținut

Legile sigurantei nationale – varianta PNL – se indreapta spre aprobarea tacita in Camera Deputatilor

HotNews.ro

Joi, Comisia Juridica si Comisia de Aparare nu au reusit sa intruneasca cvrorumul necesar pentru a dezbate pachetul de legi privind siguranta nationala. In timp ce asteptau sa vina colegii, deputatii au inceput sa se acuze reciproc ca incearca sa boicoteze dezbaterea pachetului de legi.

Acuze intre PD-isti si PNL-isti

„Este inadmisibil ca acest pachet de legi sa treaca fara o dezbatere propriu-zisa, fara modificari sau amendamente. Faptul ca PNL si PSD au boicotat sedintele si dezbaterile pentru adoptarea tacita ne duce cu gandul din nou la interese ascunse”, a declarat deputatul PD Daniel Buda.

In replica, deputatul liberal Ioan Ghise l-a acuzat pe Traian Basescu de situatia tergiversarii lpachetului de legi privind siguranta nationala „Aceasta situatie pleaca de la o cauza foarte serioasa: presedintele Romaniei. Daca dansul isi vedea de treaba anul trecut, acum aveam aceste legi”, a replicat Ghise.

Absente cu duiumul

Din cei 24 de membri ai Comisiei de Aparare au fost prezenti 12 deputati, in timp ce la Comisia Juridica s-au inregistrat 10 prezenti din totalul de 27 membri. Cumulat, cele doua comisii au 51 de reprezentanti. Conform regulamentului, cvorumul necesar pentru dezbaterea unui proiect de lege este de jumatate plus unu din membrii comisiilor, mai exact 26 de deputati.

In timp ce democratii si-au mobilizat opt membri ai comisiilor de specialitate (a lipsit unul), restul deputatilor au lipsit astfel incat sa nu fie intrunit cvorumul (PSD – Eugen Nicolicea, Victor Ponta, Mirela Adomnicai, Cristian Dumitrescu, Petrica Bobeanu, PNL – Tiberiu Barbuletiu, Traian Dobre, Bogdan Olteanu, Gabriel Sorin Zamfir).

De la sedinta au lipsit si deputatii UDMR, PC si ai minoritatilor, iar din partea PRM a fost prezent doar deputatul Marcu Tudor.

De altfel, surse din interiorul PNL si PSD au recunoscut ca s-a dorit intentionat amanarea dezbaterilor pentru a se ajunge in situatia ca pachetul de legi sa fie adoptat tacit.

Acelasi surse au declarat pentru Hotnews.ro ca scopul final este ca pachetul de legi sa treaca in camera decizionala – Senatul – pentru a putea fi aprobat fara probleme datorita majoritatii pe care PSD si PNL o detin.

Termenul de dezbatere la comisiile de specilitate va expira saptamana viitoare, pe 19 aprilie. Conform procedurii parlamentare, pachetul de acte normative va fi spus la vot in plenul Camerei Deputatilor in forma initiatorilor si va merge spre Senat spre dezbatere.

Update:Presedintele Basescu isi exprima ingrijorarea ca legile sigurantei ar putea fi adoptate tacit, se arata intr-un comunicat al Administratiei prezidentiale. Seful statului precizeaza ca pachetul de legi elaborat initial de Guvern nu a corespuns nevoilor de securitate, motiv pentru care a fost trimis inapoi Executivului pentru a se tine cont si de propunerile formulate in CSAT.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro