Sari direct la conținut

Planul PNL & PSD: adoptarea Legilor Sigurantei inainte de revenirea lui Basescu la Cotroceni

HotNews.ro

Pachetul de legi privind siguranta nationala a fost depus de PNL in Camera Deputatilor in luna februarie si s-a bucurat de sprijinul tacit al parlamentarilor PNL, PSD, PC si UDMR.

Timp de doua luni, intiativele legislative au zacut in comisiile de specialitate fara a fi dezbatut macar un articol, deputatii adoptand tactica taraganarii, fie prin lipsa de cvorum, fie prin discutii sterile si declaratii politice.

Surse din interiorul PNL si PSD au recunoscut ca s-a dorit intentionat amanarea dezbaterilor pentru a se ajunge in situatia ca pachetul de legi sa fie adoptat tacit. Aceleasi surse au declarat pentru HotNews.ro ca scopul final este ca pachetul de legi sa treaca in camera decizionala – Senatul – pentru a putea fi aprobat fara probleme datorita majoritatii pe care PSD, PNL, PC, PRM si UDMR o detin.

Conducerea Camerei Deputatilor a anuntat luni in plen ca raportul la legile sigurantei nationale a fost adoptat tacit prin expirarea termenului de dezbatere. Potrivit procedurii legislative, pachetul de legi urmeaza sa fie depus la Senat, unde Biroul Permanent va decide perioada de dezbatere a initiativelor in comisiile de specialitate.

SPP si STS trec la Guvern, Parlamentul patroneaza interceptarile

Miza adoptarii pachetului de legi privind siguranta nationala este mare avand in vedere ca daca va fi adoptat in varianta propusa de PNL si sustinuta de PSD, PC si UDMR Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Serviciul de Paza si Protectie (in prezent institutii autonome) vor trece in subordinea Guvernului, mai exact la ministerul de Interne.

De altfel, o alta modificare de mare importanta in special pentru parlamentari este infiintarea unei Autoritati Nationale de Interceptare a Comunicatiilor, care ar urma sa fie subordonata direct Parlamentului.

Aceasta modificare este dorita in special de PSD, liderul social-democrat Mircea Geoana propunand in urma cu cateva luni infiintarea unei astfel de autoritati si declarand ca doreste o schimbare a Constitutiei pentru ca Parlamentul sa aiba reprezentanti in CSAT.

Cand Basescu e suspendat, legea trece mai repede

Daca senatorii resusesc in trei saptamani sa dezbata la comisii si sa adopte in plen pachetul de legi privind siguranata nationala, in lipsa lui Trian Basescu, care nu a fost de acord cu varianta PNL, presedintele interimar Nicolae Vacaroiu le poate promulga fara drept de apel, iar intiativele devin legi in vigoare.

Graba parlamentarilor de a adopta legile sigurantei nationale a fost confirmata si de senatorul PNL, Norica Nicolai care a declarat ca se intentioneaza ca legile sigurantei nationale sa fie discutate in Senat cat mai repede posibil.

“Vrem ca intr-o luna sa dezbatem si sa adoptam legile sigurantei nationale. Asteptam sa vina de la Camera pachetul de legi si le vom trimite catre comisiile de specialitate spre dezbatere. In ceea ce priveste avizul CSAT-ului, acesta poate sa vina si dupa ce vor fi dezbatute proiectele de legi in comisii.

Le pune cap la cap si intr-o luna speram sa fie gata si sa le bagam in plen”, a explicat senatorul PNL, Norica Nicolai.

Pachetul e prioritar pentru Vacaroiu

De altfel noul presedinte interimiar Nicolae Vacaroiu a declarat luni ca legile sigurantei sunt o prioritate si trebuie dezbatute cat mai curand. Vacaroiu a mai precizat ca in urma unei discutii cu presedintele Senatului, Doru Ioan Taracila, s-a cazut de acord ca Biroul Permanent sa ceara CSAT-ului un punct de vedere pe tema acestui pachet de legi.

De altfel, punctul de vedere al CSAT-ului este unul consultativ si nu impiedica cu nimic dezbaterea, adoptarea pachetului de legi in Senat.

“La legile sigurantei nationale este necesar un punct de vedere consultativ al CSAT si nu un aviz”, a confirmat Vacaroiu.

Vacaroiu a legat si numirea noului sef al SIE de pachetul de legi privind siguranta nationala. El a declarat luni ca prefera sa astepte noua lege SIE, parte a pachetului, care trebuie sa armonizeze legislatia in domeniu cu prevederile constitutionale, modificate in 2003.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro