Sari direct la conținut

PSD si PNL lucreaza la modificarea Constitutiei si transformarea Romaniei in republica parlamentara

Modificarea Constitutiei, astfel incat Romania sa fie transformata in regim parlamentar, iar rolul presedintelui sa fie decorativ. La acest proiect lucreaza doua echipe separate, ale PNL si PSD, potrivit declaratiilor a patru deputati din ambele grupuri parlamentare, care au tinut sa-si pastreze anonimatul.

Cele doua partide vor sa gaseasca solutii pentru trecerea modificarii Constitutiei atat prin Parlament, unde e nevoie de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere, cat si la referendumul necesar.

„Ideea este sa-l tinem suspendat pe Traian Basescu cat mai mult timp, timp in care sa putem gasi solutii pentru modificarea Constitutiei”, a declarat pentru HotNews.ro una dintre sursele citate.

Cristian Diaconescu, purtator de cuvant al PSD, a admis, pentru HotNews.ro, ca astazi urmeaza sa aiba loc prima intalnire a grupului de lucru al PSD, una dintre tinte putand fi transformarea Romaniei in republica parlamentara.

In ce conditii poate fi modificata Constitutia

Potrivit articolului 150 din Constitutie, revizuirea Legii fundamentale poate fi initiata de presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot.

In ceea ce priveste procedura de revizuire, articolul 151 Constitutie prevede ca proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere.

Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor.

Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.

Articolul 152 prevede ca dispozitiile prezentei Constitutii privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii.

In cazul unei republici parlamentare – cum este situatia mai multor state din Uniunea Europeana – centrul de greutate al puterii politice este la nivelul Parlamentului. Primul ministru (sau cancelarul, in cazul Germaniei si Austriei) este seful guvernului, autoritatea executiva in stat, in timp ce presedintele este ales de parlament si are, cu mici exceptii, functii simbolice.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro