Legea ANI intra saptamana viitoare in plenul Senatului
Initiativa a trecut de comisie cu sapte voturi “pentru”, urmand ca raportul final sa fie adoptat joi in sedinta comuna cu senatorii juristi. Potrivit procedurii parlamentare legea va fi pusa pe ordinea de zi a sedintei Senatului saptamana viitoare.
Senatorii din comisia pentru drepturile omului au tinut sa se precizeze clar in textul legii ca ANI se afla sub controlul Senatului. De altfel, pe parcusul s-a introdus un amendament in lege prin care senatorii stabilesc componenta Agentiei si controleaza bugetul acesteia.
Ministerul justitiei a mai depus miercuri un amendament prin care a solicitat sa se specifice clar termenul “avere” si sa se introduca propriu-zis o definitie a acestuia. Astfel s-a introdus un nou alineat la articolul 1 care prevede ca “prin avere se intelege totalitatea bunurilor, precum si a drepturilor si obligatiilor cu valoare economica ce apartin unei persoane”.
Ministrul Justitiei Tudor Chiuariu prezent la dezbateri s-a declarat multumit de forma finala a proiectului de lege.
„Sunt foarte multumit. Principalele noastre amendamente, cele legate de sanctiuni, confiscarea averii, interdictia de a ocupa o functie publica au fost acceptate, de asemenea, introducerea controlului incompatibilitatilor”, a declarat Chiuariu la finalul sedintei.
O alta modificare a initiativei legislative propusa de Ministerul Justitiei si adoptata de comisia pentru drepturile omului, stipuleaza ca actele intocmite de inspectori fara instiintarea persoanei verificate nu au nici o valoare si sunt nule de drept.
In textul legii senatorii au introdus un „principiu al independentei operationale” prin care presedintele Agentiei, vicepresedintele si inspectorii nu pot solicita sau primi dispozitii privind derularea verificarilor de la nici o autoritate publica, institutie sau persoana.
O alta prevedere este ca inspectorii Agentiei poate solicita, in timpul verificarilor, tuturor institutilor si autoritatilor publice implicate, precum si persoanelor juridice de drept public sau privat, documentele necesare intocmirii actului de constatare.
De asemenea inspectorii trebuie sa specifice motivatia in solicitare, iar sefii institutiilor sunt obligate ca in termen de 10 zile lucratoare, sa ofere un raspuns.