Ion Sandu, director ANM: ”Am putea avea cel mai cald an din istorie”
HotNews.ro: Care considerati ca sunt explicatiile pentru care in 2007 a plouat atat de putin, atat pe perioada iernii, cat si a verii? Se poate observa o tendinta privind extinderea perioadelor secetoase, conform datelor pe care le detineti din ultimii ani?
Ion Sandu: In Romania exista o tendinta pe termen lung (de peste 30 de ani) privind scaderea cantitatilor de precipitatii, mai ales in sudul tarii. Pe fondul acestei tendinte spre seceta, se suprapun si perioade ploioase care se incadreaza in variabilitatea naturala a climei.
Pe de alta parte, cresterea frecventei si intensitatii evenimentelor extreme este o consecinta a fenomenului de incalzire globala care influenteaza si Romania.
De exemplu, in ultimii 7 ani s-au inregistrat la nivelul Romaniei doua evenimente pluviometrice extreme, opuse: 2000 – an cu o seceta pronuntata care, prin extindere spatiala, durata si intensitate a depasit seceta din 1946
La polul opus, s-a situat anul 2005 cand, episoade repetate de inundatii au cuprins aproape toata tara, incepand cu vestul tarii in luna aprilie si terminand cu sudul tarii in luna septembrie.
In fiecare din aceste luni au fost inregistrate cantitati record de precipitatii cazute in 24 ore (ex. in luna august la 16 statii s-au depasit maximele absolute pentru aceasta luna si aproape la toate statiile din tara au fost depasite valorile medii multianuale).
HotNews.ro: Cum estimati ca va evolua Romania din punct de vedere climatic, pe parcursul acestui an?
Ion Sandu: Din informatiile de care dispunem in momentul de fata, se estimeaza ca, dupa o vara mai calda decat in mod obisnuit si mai secetoasa sa urmeze o toamna cu un regim termic si pluviometric apropiat de limitele normale.
HotNews.ro: Dar in anii ce vor veni?
Ion Sandu: Din punct de vedere stiintific, nu este posibila predictia evolutiei climei pe perioade lungi de timp (mai mari de un an).
Pe baza unor modele climatice globale complexe s-au elaborat scenarii privind evolutia climei in deceniile viitoare (pana in anul 2100) care au la baza diferite scenarii de emisie a gazelor cu efect de sera, in functie de diferite presupuneri de evolutie economico-sociala la scara globala si regionala.
Toate aceste scenarii arata o continuare a tendintei de incalzire a climei, insa exista anumite incertitudini privind intensitatea acestei incalziri. Aceasta nu exclude insa existenta unor perioade mai reci care tin de variabilitatea naturala a climei.
Din punct de vedere pluviometric se estimeaza o continuare a tendintei spre seceta in timpul verii care nu exclude insa si perioade cu excedent de precipitatii care pot provoca inundatii.
Cel de al 4-lea Raport al IPCC (Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice) aprobat in 2007 arata ca fenomenul de incalzire globala va continua si in viitor chiar daca concentratia gazelor cu efect de sera si a aerosolilor s-ar mentine constanta la nivelul actual.
Astfel, la o mentinere a concentratiei gazelor cu efect de sera si a aerosolilor la nivelul anului 2000, se asteapta in continuare o incalzire medie globala de 0.2?C pe deceniu, datorita cantitatii deja acumulate de gaze cu efect de sera in atmosfera. Acest fenomen insa va prezenta diferentieri regionale.
HotNews.ro: Exista sau intentionati sa realizati un studiu multianual avand ca tema evolutia climei in Romania?
Ion Sandu: In cadrul Sectiei de Climatologie din Administratia Nationala de Meteorologie, s-au efectuat studii privind anumite caracteristici de variabilitate climatica pe teritoriul Romaniei, inclusiv cele referitoare la evenimentele climatice extreme.
Un asemenea studiu complex se afla in curs de desfasurare si se va finaliza prin identificarea tuturor aspectelor legate de acest subiect.
De asemenea, cercetatorii din Administratia Nationala de Meteorologie sunt implicati si in proiecte de colaborare internationala (ex. in cadrul UE) in cadrul carora se elaboreaza scenarii probabilistice de predictie a climei in viitoarele decenii. Asemenea studii sunt actualizate periodic, in functie de datele noi acumulate cat si de cunostiintele stiintifice noi aparute.
HotNews.ro: Care sunt explicatiile pentru aparitia unor furtuni violente dupa luni de zile de seceta?
Ion Sandu: In viitor pe fondul incalzirii globale tot mai evidente se asteapta o crestere a variabilitatii climatului, prin intensificarea ciclului apei in natura.
Fenomene precum furtuni vilente sau nu, perioade secetoase, etc. fac parte din evolutia naturala a vremii/climei, dar pot fi puse si pe seama cresterii frecventei evenimenteleor extreme de vreme/clima ca urmare a intensificarii fenomenului de incalzire globala.
HotNews.ro: Cum apreciati evolutia meteorologica din Romania comparativ cu celelalte tari din Europa si in special din aceasta zona a continentului. Bulgaria, fiind foarte aproape de noi, s-a confruntat de curand cu inundatii puternice.
Ion Sandu: Inundatiile din Bulgaria se puteau produce in Romania asa cum s-a intamplat in anul 2005.
Toate acestea se petrec datorita faptul ca pozitionarea, la un moment dat, a centrilor barici care induc astfel de fenomene este mai la nord sau mai la sud, la vest sau la est cu cateva sute de kilometri. Atmosfera este haotica, dar aceasta nu inseamna ca este impredictibila.
Evolutia meteorologica din Romania se inscrie in tendinta climatologica. Conform estimarilor am putea avea cel mai cald an.
HotNews.ro: Considerati ca incalzirea globala este un fenomen natural sau provocat?
Ion Sandu: Incalzirea globala a climei este determinata atat de factori naturali (ex. variatia energiei emisa de soare, distributia regionala a uscatului si a apei) cat si antropogeni rezultati din activitatile umane (schimbarea compozitiei atmosferei ca urmare a cresterii concentratiei gazelor cu efect de sera).
Asemenea factori actioneaza simultan.
La aceasta concluzie s-a ajuns pe baza unor simulari cu modele matematice complexe care au devenit din ce in ce mai performante, asa cum arata cel de al 4-lea Raport de Evaluare al IPCC.
Acest raport, a carui elaborare a durat trei ani, se bazeaza pe o trecere in revista amanuntita a celei mai recente literaturi stiintifice existenta la nivel global, supervizata de referenti si reprezinta cea mai riguroasa si mai cuprinzatoare evaluare posibila a nivelului actual al climatologiei ca stiinta.