Sari direct la conținut

Situatia romanilor din Italia a fost dezbatuta la Strasbourg. Frattini a fost aspru criticat in PE

HotNews.ro

Parlamentul European a purtat, luni seara, la Strasbourg, o dezbatere aprinsa pe tema liberei circulatii a cetatenilor europeni in spatiul comunitar, discutand in mod special despre situatia imigrantilor romani expulzati recent din Itala, relateaza agentia Rador.

Mai multi eurodeputati au tinut sa arate ca imigratia reprezinta o sursa pentru dezvoltarea pietei muncii europene si, din acest punct de vedere, trebuie foarte bine gestionata situatia creata in Italia.

Ideea necesitatii abordarii comune la nivel european a problemei comunitatii tiganilor s-a regasit in majoritatea celor 19 alocutiuni din timpul dezbaterii, aratandu-se „ca problema tiganilor este definita ca fiind una europeana”.

S-a evocat si necesitatea unei stranse colaborari intre Romania si Italia pentru gestionarea crizei, aratandu-se ca trebuie facute distinctia intre indivizi si grupul caruia ii apartin. In plus, fiecare situatie creata trebuie judecata de la caz la caz si nu generalizata.

Necesitatea crearii unei agentii europene pentru problema tiganilor a fost enuntata de mai multi europarlamentari. La fel si crearea unei strategii comune europene de incluziune a comunitatii tiganilor, prezenta in mai multe state ale UE, nu doar in Romania.

Prezent la dezbateri, comisarul european pentru justitie, libertate si securitate, Franco Frattini, a declarat ca orice indepartare a unui cetatean comunitar de pe teritoriul unui stat UE trebuie sa se faca in baza unei decizii luate individual si bine intemeiate, cu respectarea drepturilor cetatenesti.

„Comisia Europeana nu va tolera xenofobia, insa recunoaste dreptul statelor membre de a lua masuri pentru siguranta propriilor cetateni”, a precizat Frattini. „Siguranta cetatenilor si respectarea drepturilor omului trebuie sa mearga mana in mana”, a adaugat acesta.

Parlamentarii europeni au anuntat adoptarea unei rezolutii privind libera circulatie a persoanelor in spatiul UE in care vor face referiri la relatia dintre Romania si Italia. Rezolutia ar putea fi votata joi in Parlamentul de la Strasbourg.

Frattini a fost criticat din cauza atitudinii sale partinitoare

In timpul dezbaterii, comisarul european Franco Frattini a fost acuzat de europarlamentari ca urmareste interese personale in criza romano-italiana.

Frattini, membru al partidului de centru-dreapta Forza Italia, condus de Silvio Berlusconi, i-a reprosat premierului italian Romano Prodi ca a ridicat toate restrictiile la intrarea si sederea cetatenilor noilor membri ai UE, dupa ce a ajuns in post in mai 2006, fapt ce a determinat actuala situatie.

El a estimat ca Italia ar fi putut impiedica sosirea necontrolata de imigranti romani daca ea ar fi aplicat strict o directiva adoptata in 2006 de Uniunea Europeana. Din acest motiv, unii europarlamentari au declarat ca Frattini ar avea standarde duble, aceea a oficialului european reprezentand executivul european, si cea a politicianului italian de opozitie.

„Nu trebuie sa fiti partizan in materie. Ar fi fost mai bine sa va folositi de functie pentru a reduce tensiunile”, a declarat eurodeputatul Giovanni Pittella, membru al Partidului socialist european, reprosand ca Frattini a incurcat „functia de comisar european cu cea de om politic aflat in opozitie”.

La aceasta remarca, Frattini a parasit sala Parlamentului European, vadit enervat, nemaifacand niciun fel de comentarii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro