Sari direct la conținut

A fost descoperita o noua stare a materiei ce ar putea revolutiona modul cum producem energie 

HotNews.ro
Magnet levitand deasupra unui superconductor la temperaturi "inalte", Foto: Wikipedia
Magnet levitand deasupra unui superconductor la temperaturi "inalte", Foto: Wikipedia

O echipa internationala de oameni de stiinta au anuntat descoperirea unei noi stari a materiei intr-un material ce apare ca fiind un mixt de izolant, superconductor, metal si magnet, informeaza sciencealert.com.

Materialul descoperit poate duce la realizare de de superconductori la temperaturi “inalte” mai eficienti.

Anuntul este o veste importanta pentru ca, daca aceste proprietati sunt confirmate, aceasta noua stare a materiei va permite cercetatorilor sa inteleaga mai bine de ce unele materiale au potentialul de a deveni superconductoare la temperaturi relativ inalte, “inalte” insemnand -135 grade Celsius in loc de -243,2 grade Celsius.

Superconductivitatea permite unui material sa conduca electricitate fara a opune rezistenta, ceea ce inseamna fara caldura, sunet sau alta forma de eliberare de energie.

Realizarea acesteia ar revolutiona modul cum producem energie, dar este fezabila doar daca o putem obtine la asa-numitele temperaturi “inalte”.

Prin introducerea de rubidiu in molecule de carbon-60, o echipa condusa se chimistul Kosmas Prassides de la Universitatea Tokohu din Japonia a reusit sa modifice distanta dintre acestea, fortandu-le intr-o structura cristalina noua.

Cand a fost supusa testelor, structura a prezentat o combinatie de faze izolatoare, superconductoare, metalice si magnetice, inclusiv una absolut noua, pe care cercetatorii au numit-o “metalele Jahn-Teller”.

Denumita dupa efectul Jahn-Teller – ce este folosit in chimie pentru a descrie cum, la presiuni mici, aranjamentul geometric al moleculelor si ionilor intr-un stadiu electronic poate fi distorsionat – noua stare a materiei permite oamenilor de stiinta sa transforme un izolant – ce nu conduce electricitate – intr-un conductor doar prin aplicarea de presiune.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro