Sari direct la conținut

A fost ucisă în 1974. Ucigașul ei a fost găsit 50 de ani mai târziu

HotNews.ro
Mașina politie SUA, Foto: Kyle Mazza / Zuma Press / Profimedia
Mașina politie SUA, Foto: Kyle Mazza / Zuma Press / Profimedia

Mary K. Schlais, în vârstă de 25 de ani, a fost găsită moartă la o intersecție din Spring Brook, Wisconsin, pe 15 februarie 1974. Deși anchetatorii au stabilit că ea e fost ucisă, nu i-au putut găsit criminalul până acum. Anchetatorii au reușit să îl găsească pe vinovat, un bărbat de 84 de ani, după 50 de ani, folosind genealogia genetică, relatează CNN

Ancheta inițială a concluzionat că Mary K. Schlais făcea autostopul pentru a merge la o expoziție de artă din Chicago când a fost ucisă. Cu toate acestea, timp de 50 de ani, polițiștii nu l-au putut identifica pe vinovat.

Până acum. Jon Miller, din Owatonna, Minnesota, a fost arestat joi după ce „și-a confirmat implicarea” în uciderea lui Schlais, potrivit șeriful din Dunn, Kevin Bygd. În prezent, el se află în arest în Steele County, Minnesota și așteaptă extrădarea în Wisconsin, a spus Bygd.

„Aceasta este o victorie uriașă pentru agenția noastră”, a spus Bygd la o conferință de presă vineri. Este prima dată când agenția folosește genealogia genetică pentru a rezolva un caz, a spus șeriful.

Timp de zeci de ani, detectivii din mai multe agenții de aplicare a legii care au fost desemnați în cazul de omucidere au primit diverse piste și au efectuat interviuri, dar nu au fost identificați suspecți „rezonabili”, potrivit biroului șerifului.

Dovezile au fost, de asemenea, examinate și reexaminate de-a lungul anilor, dar abia când agenția a început să lucreze cu o echipă de experți în genealogie genetică de la Ramapo College din New Jersey în ultimii ani, anchetatorii au reușit să-l identifice pe Miller ca suspect folosind dovezi genetice, a spus departamentul.

Potrivit Departamentului de Justiție al SUA, genealogia genetică criminalistică poate genera piste pentru cazuri nerezolvate prin analiza ADN-ului.

Combină genetica criminalistică sau analiza ADN-ului cu genealogia convențională sau istoria familiei cuiva, pentru identificarea indivizilor.

„Agențiile pot cheltui mii și mii de dolari trimițând mostre de ADN la laboratoarele private din toată țara pentru a încerca să obțină rezultate, iar noi aveam o facultate foarte dispusă să intensifice și să ne ajute în acest proces”, a spus șeriful Bygd.

Biroul șerifului nu a intrat în detalii despre ce probe ADN au folosit investigatorii pentru a rezolva cazul sau procesul de genealogie genetică care i-a condus la suspect, urmând că Ramapo College să facă propriile declarații în acest sens.

Criminalul, Jon Miller, „destul de calm” în momentul arestului

 Dan Westland, unul dintre anchetatorii cazului, a spus că atunci când a vorbit cu Miller joi, el a fost „destul de calm cu privire la ceea ce s-a întâmplat”.

„Cred că trebuie să fie chiar o ușurare pentru el după ce a trăiat 50 de ani de viață cu asta. Trebuie să se fi gândit la asta aproape în fiecare zi. Ai crede că oricine are conștiință ar face asta. Așadar, cred că a terminat să se lupte cu asta, personal”, a spus șeriful Bygd.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro