Sari direct la conținut

Adevărat sau fals? Trebuie să repornești calculatorul în fiecare zi

HotNews.ro
In fata calculatorului, Foto: Vadym Drobot / Alamy / Profimedia Images
In fata calculatorului, Foto: Vadym Drobot / Alamy / Profimedia Images

Există puține certitudini în viață: moartea, impozitele și oprirea calculatorului, urmată de o repornire de fiecare dată când apare o problemă – este primul sfat pe care ți-l dau prietenii, familia sau asistența tech. Repornirea calculatorului îl face să funcționeze mai bine. Curăță memoria, oprind operațiunile care „mănâncă” din RAM. Repornirea poate elimina și probleme cu perifericele sau de hardware. Dar cât de des trebuie s-o facem?

Komando.com recomandă să opriți calculatorul cel puțin o dată pe săptămână. Un proces de repornire îl va aduce la starea de bun de acțiune, de la procesor la memorie.

Calculatorul însuși vă va cere uneori să-l opriți și reporniți, de obicei după ce a descărcat o actualizare. Deci va trebui să-l închideți și să-l puneți din nou în funcțiune. Metodele recomandate pentru PC sau Mac sunt acestea. Dispozitivele mai noi o vor face mai rar, dar o actualizare majoră de software cere de regulă „restart”.

Calculatorul este plin de piese în mișcare. Unitatea centrală de procesare are propriul ventilator. Plăcile grafice performante au și ele nevoie de propriul sistem de răcire. Deși memoriile solid-state devin tot mai accesibile, cele mai multe PC-uri au încă hard disk, adică discuri rotative. Toate aceste componente se uzează în timp și cu cât mai mult țineți calculatorul în funcțiune, cu atât mai scurtă va fi durata lui de viață.

Este ușor să lași calculatorul pornit ca să eviți procesul de repornire care-l va ajuta să funcționeze bine mai mult timp. Dar dacă pleci câteva ore și nu vrei să închizi totul, poți doar să faci calculatorul să lenevească până revii.

Modul „Sleep” îl va pune în starea de alimentare minimă. Ventilatoarele nu se vor roti și hardul se va opri, așa că va fi și silențios.

Trecerea PC-ului în modul „Sleep”:

1. Deschideți opțiunile „Power”

  • Pentru Windows 10: Start > Settings > System > Power & Sleep > Additional Power Settings
  • Pentru Windows 8.1 / Windows RT 8.1: trageți dinspre marginea ecranului, apăsați Search (sau dacă folosiți un mouse, mișcați săgeata mouse-ului în jos dinspre colțul din dreapta sus al ecranului și click pe Search), scrieți „Power Options” în caseta de căutare și alegeți Power Options.
  • Pentru Windows 7: Start > Control Panel > System and Security (sau Power Options).

2. Procedați astfel:

  • Pe desktop, tabletă sau laptop selectați „Choose what the power buttons do” (alegeți ce să facă butoanele de alimentare). La „When I pres the power button” (când apăs butonul de alimentare) selectați Sleep > Save changes
  • Dacă folosiți doar un laptop, selectați „Choose what closing the lid does” (alegeți ce să facă închiderea capacului). La „When I close the lid” selectați Sleep > Save changes
  • Când vreți să puneți dispozitivul în modul „Sleep”, apăsați butonul de pornire pe desktop, tabletă sau laptop, sau închideți capacul laptopului.

Pe cele mai multe PC-uri puteți relua lucrul apăsând butonul de pornire. Totuși, nu toate PC-urile sunt la fel. Îl puteți trezi apăsând orice tastă, mișcând mouse-ul ori apăsând un buton, sau ridicând capacul laptopului.

Ia mai puțin timp să trezești un calculator decât să-l pornești după o oprire, dar și modul Sleep consumă curent. Dacă vrei să elimini probleme, inclusiv de memorie, conexiuni de rețea nefuncționale sau altele, trebuie să efectuați un reboot.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro