Sari direct la conținut

Albert Einstein a avut dreptate, recunosc cercetatorii care anuntasera ca neutrinii ar putea avea o viteza mai mare decat lumina

HotNews.ro
Albert Einstein, Foto: Library of Congress
Albert Einstein, Foto: Library of Congress

O echipa de oameni de stiinta care a anuntat anul trecut ca neutrinii sunt mai rapizi decat lumina a recunoscut vineri ca Albert Einstein avea dreptate si ca celebra sa teorie a relativitatii se aplica si particulelor elementare, relateaza AFP.

Cercetatorii, care lucreaza la Centrul European de Cercetari Nucleare CERN din Geneva, au starnit senzatie in comunitatea stiintifica dupa ce au publicat, in septembrie 2011, rezultatele experimentului Opera, care sugerau ca viteza neutrinilor este mai mare decat cea a luminii, in contradictie cu teoria relativitatii, enuntata de Einstein in 1905, si care spune ca aceasta limita nu poate fi depasita.

Potrivit masuratorilor Opera, pe o distanta de 730 km intre instalatiile CERN si laboratorul subteran din Gran Sasso, neutrinii au traversat scoarta terestra ajungand cu un avans fata de lumina de aproape 20 de metri (sau 60 de nanosecunde).

Dar vineri, in cadrul unei Conferinte internationale asupra fizicii neutrinilor si astrofizica organizata la Kyoto, fosta capitala imperiala nipona, echipa Opera a admis ca rezultatele sale erau eronate.

„Primele date masurate in 2011 cu fasciculii de neutrini intre CERN si Gran Sasso au fost revizuite tinand cont de efectele instrumentelor atestate”, a explicat echipa.

„O imagine coerenta a aparut gratie atat datelor anterioare cat si noilor masuratori care duc la o viteza a neutrinilor coerenta in raport cu viteza luminii”.

In februarie 2012, fizicieni care au studiat modul de functionare a experimentului Opera au emis ipoteza ca rezultatele sunt false, din cauza unei proaste conexiuni intre un GPS si un computer folosit la masuratori.

Verificarile efectuate de echipa Opera au confirmat aceasta conexiune gresita, care a scurtat cu timpul parcurs de neutrini cu 74 de nanosecunde in raport cu realitatea. De altfel, ceasul de mare precizie utilizat de Opera era el insusi gresit calibrat, adaugand 15 nanosecunde la timpul parcurs, au explicat membrii echipei Opera, la Kyoto.

In martie, fizicianul italian si coordonatorul experimentului Opera, Antonio Ereditato, a demisionat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro