Alegeri locale la Chișinău. Totul pentru liniștea partidelor aflate la putere
rimul tur al alegerilor locale din Chișinău se anunță o cursă în trei. Monopolul puterii din Moldova ar putea fi zdruncinat de candidatul coaliției pro PAS-PPDA-PLDM, însă o slabă mobilizare a electoratului și fărâmițarea voturilor pe acest culoar ar putea duce în turul doi candidații puterii: Silvia Radu, candidat ”independent” pe model Sorin Oprescu, susținută de facto de PDM, respectiv Ion Ceban, candidat PSRM. Va fi un semnal crucial pentru alegerile parlamentare din toamnă, unde, bazându-se pe noul sistem electoral mixt, cele două partide mari, PDM și PSRM, încearcă să-și conserve puterea.
Chișinăul votează duminică, 20 mai, pentru un nou primar al orașului după demisia lui Dorin Chirtoacă, vizat într-un dosar penal. Alegeri locale parțiale, urmând a fi ales doar primarul orașului, pentru un mandat limitat, fără alegeri și pentru consiliul local. Vorbim totuși de un episod important, poate cel mai important, înainte de alegerile parlamentare din toamnă, dar și un test pentru coaliția pro europeană, PAS-PPDA-PLDM, de a contesta cele două mari partide din Moldova: Partidul Socialist și Partidul Democrat.
Pare insă că toata lumea din Moldova știe cine ar trebui să câștige alegerile locale: Dacă nu Silvia Radu, atunci Ion Ceban. Dacă nu Ion Ceban, atunci Silvia Radu. Pe TV puțini sparg acest binom. Până și unii candidați sau portaluri finanțate dinspre România știu cine trebuie să câștige. Par plictisitoare alegerile, dar inventivitatea de peste Prut e comparabilă cu ce se întâmplă în România: s-a trecut de la povestea cu cei „30.000 refugiații sirieni aduși de Maia Sandu dacă va câștiga alegerile prezidențiale” la „Chișinăul o să fie dat în arendă pe 50 ani Emiratelor Arabe Unite”. Cu decor, lumini, tot ce e nevoie. Este totuși așa clar rezultatul alegerilor?
Ultimul sondaj de opinie din Republica Moldova subliniază o luptă în trei, între Ion Ceban, din partea PSRM, Silvia Radu, candidat „independent”, dar susținută de facto de Partidul Democrat, și Andrei Năstase, reprezentantul PPDA. Cine sunt cei trei?
Ion Ceban – candidatul celui mai mare partid din Republica Moldova, Partidul Socialiștilor, este cotat cu prima șansă în turul întâi al alegerilor, fiind aproape o certitudine intrarea acestuia în turul doi. Rămas fără concurență pe eșichierul rusofil din Chișinău, după excluderea din cursa electorală a candidatei SOR, Reghina Apostolova, Ceban a fost susținut puternic în timpul campaniei electorale de către Igor Dodon, președintele socialist al țării. Fără a prelua discursul radical anti UE al lui Igor Dodon, Ceban este totuși reprezentantul unui partid conservator, pro rusesc, cu dese poziționări anti UE și pro Uniunea Euroasiatică. Excluderea Reghinei Apostolova, candidat cu profil electoral asemănător lui Ion Ceban, este indicată de către opoziția de la Chișinău drept un nou episod al bunelor relații dintre Dodon și Plahotniuc ce și-a avut momentul de apogeu în votarea sistemului electoral mixt ce permite împărțirea influenței politice între cele două partide.
Silvia Radu – „candidatul independent” de la Chișinău pe model Sorin Oprescu la București. Primar interimar după suspendarea din funcție a lui Dorin Chirtoacă, Silvia Radu este de facto susținută de Partidul Democrat și a beneficiat de susținerea cvasi totală a holdingului media al acestuia. A candidat în 2016 la alegerile prezidențiale, obținând numai 0,37% din voturi. Însă vizibilitatea ca primar interimar, PR-ul din timpul mandatului pe model bucureștean (Chișinăul a cumpărat un covor de 200 mii flori, în valoare de 1, 8 milioane lei) și, în special, susținerea de care beneficiază din partea PDM a propulsat-o pe locul doi în sondajele de opinie. Tot la capitolul PR, rămâne și întâlnirea acestuia cu Gabriela Firea, la Chișinău, în urma căreia a declarat că vrea să folosească experiența pozitivă a primăriei București în domeniul social, al educației sau infrastructurii de transport. Și nu s-a dorit a fi o glumă.
Andrei Năstase – reprezentant al coaliției pro europene PAS-PPDA-PLDM, cotat de sondajele de opinie pe locul trei. A fost principalul „client” al știrilor defăimătoare și fake news urilor din Republica Moldova, totul culminând cu știrea conform căreia acesta ar „da în arendă” Chișinăul pe 50 ani Emiratelor Arabe Unite. Știrea a trebuit dezmințită inclusiv de „EU vsDisinfo”, task force-ul european de combatere a știrilor false. Povestea este similară cu atacurile la adresa Maiei Sandu din timpul campaniei prezidențiale (ce urma să aducă în Moldova peste 30.000 de refugiați sirieni). Este susținut de Partidul Popular European, dar și de opoziția din România – Partidul Național Liberal, respectiv Uniunea Salvați România.
Ce va influența rezultatul alegerilor?
Rata de participare. O mobilizare slabă la vot va fi în favoarea reprezentaților partidelor cu resurse din Republica Moldova, PSRM și PDM. Prezența la vot va fi influențată și de tipul alegerilor, fiind vorba de alegeri incomplete, doar pentru funcția de primar și pentru un mandat limitat. Campania a fost și ea anostă, aproape fără dezbateri (Silvia Radu nu a participat), iar reflectarea acesteia în mass media a ignorat aproape total pluralismul. Până și portaluri susținute prin grant-uri de Guvernul de la București au uitat de pluralism și promovează narativele puterii de peste Prut.
Lipsa resurselor s-a văzut mai ales în cazul coaliției PAS-PPDA-PLDM, reflectată minim pe TV și cu un Chișinău dominat de bannerele publicitare ale candidatului PSRM.
Fărâmițarea voturilor. Pe așa zisul culoar pro european au rămas cel puțin alți doi candidați cu un profil similar, candidatul Partidului Liberal, respectiv cel al Partidului Unității Naționale, ce vor rupe probabil 5-10% din voturi. Posibil ca aceste voturi să facă diferența dintre candidații de pe locurile doi și trei. Neînțelegerile dintre aceștia par evidente, cu Valeriu Munteanu, reprezentantul PL, acuzându-l pe Andrei Năstase că „nu ar fi proeuropean, ci prieten cu Voronin și Dodon” și concentrându-și atacurile asupra acestuia în ultimele zile de campanie.
Cât privește Partidul Unității Naționale, susținut puternic de Traian Băsescu, acesta a marșat exclusiv pe unirea cu România, a promovat o campanie aproape ireală (atragere de investiții de 5 miliarde euro „din și prin România”, șosea de centură, cantine sociale, transport public gratuit, etc), fiind o prelungire în Republica Moldova a Partidului Mișcarea Populară.
Este posibil ca această fărâmițare să decidă practic candidatul care intră în turul doi al alegerilor și, oricum am privi, este doar în avantajul candidaților PSRM si PDM. Apelurile repetate ale Maiei Sandu, probabil figura cea mai importantă a opoziției pro europene din Moldova, de retragere a acestora în favoarea lui Andrei Năstase, au rămas fără rezultate.
Mobilizarea electoratului PAS/PPDA/PLDM. Alegerile prezidențiale din 2016 i-au adus Maiei Sandu peste 55% din voturi la nivelul Chișinăului în turul doi al alegerilor. Greu de crezut că scenariul se poate repeta, dar probabil mare parte din acest electorat va vota cu Andrei Năstase. Nu este însă clar dacă va fi și suficient.
Silvia Radu, respectiv candidatul PSRM, Ion Ceban, pornesc cu prima șansă în alegerile de duminică. Beneficiind de resurse suficiente, un peisaj media dominat de posturi ce îi susțin aprope total, cei doi par scenariul cel mai plauzibil, dar și preferat de puterea de la Chișinău. Totuși, sondajele de opinie de de la Chișinău trebuie citite cu precauție, iar o eventuală intrare a reprezentantului PAS-PPDA-PLDM în turul doi ar zdrunciuna puternic poziția așa zisului binom Plahotniuc-Dodon.
Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro