Sari direct la conținut

Alegeri prezidențiale anulate: Ce urmează după decizia fără precedent a CCR. Explicațiile unui fost judecător constituțional

HotNews.ro
Alegeri prezidențiale anulate: Ce urmează după decizia fără precedent a CCR. Explicațiile unui fost judecător constituțional
Membrii CCR. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

După decizia Curții Constituționale (CCR) de anulare a întregului proces electoral privind alegerile prezidențiale, primul pas este ca Executivul să dea o Hotărâre în care să stabilească noii parametri ai alegerii preşedintelui, a explicat vineri fostul judecător constituţional Petre Lăzăroiu.

„Adică să stabiliească datele, competitorii, etc etc”, a spus Lăzăroiu, pentru News.ro.

Întrebat ce se întâmplă în condiţiile în care mandatul actualului preşedinte al României expiră în această lună, Petre Lăzăroiu a răspuns: „Dacă alegerile parlamentare sunt validate, şi deja am înţeles că mandatele au fost validate, Parlamentul îşi va alege structurile, respectiv preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, chestorii etc şi atunci sigur că se poate numi, aşa cum scrie în Constituţie, un preşedinte interimar”.

„Adică preşedintele Senatului să ia locul preşedintelui ieşit din mandat”, a arătat fostul judecător constituțional.

CCR a decis în unanimitate, vineri după-amiază, anularea întregului proces electoral pentru alegerea preşedintelui României, urmând să fie stabilite o nouă dată şi un nou calendar electoral pentru realizarea acţiunilor necesare.

Articolul din Constituţie invocat de judecătorii Curţii Constituţionale prevede că CCR veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragiului.

Decizia a venit cu două zile înaintea turului al doilea al scrutinului prezidențial, în care intraseră candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi și în condițiile în care diaspora votează deja.

Primul tur fusese validat luni de CCR, după o săptămână, în contextul în care Curtea ceruse vinerea trecută renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi exprimate.

INTERVIURILE HotNews.ro