Sari direct la conținut

Alexandru Rafila vrea ca deciziile în pandemie să fie luate de Ministerul Sănătății, care lucrează "ca o anexă a unei structuri", dar nu a discutat cu Raed Arafat, motivând că acesta "este plecat din țară"

HotNews.ro
Alexandru Rafila, Foto: Agerpres
Alexandru Rafila, Foto: Agerpres

​Ministrul propus al Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, la audierea în Comisia de Sănătate din Parlament, că măsurile de sănătate publică trebuie luate de Ministerul Sănătății și de instituțiile din subordine, subliniind că „nu putem să lucrăm ca o anexă a unei structuri”, aluzie la Comitetul Național pentru Situații de Urgență și Raed Arafat. Întrebat însă dacă a discutat cu Raed Arafat despre acest lucru, Rafila spune că nu, motivând că șeful DSU este plecat din țară. Ministerul Sănătății a fost exclus aproape complet, anul acesta, în mandatele de miniștri ale lui Vlad Voiculescu și Ioanei Mihăilă, din deciziile privind restricțiile impuse în diverse perioade ale pandemiei.

„Nu se poate ca aceste măsuri să fie aprobate de o altă instituție, iar Ministerul Sănătății să răspundă de îndeplinirea sau neîndeplinirea lor (despre Raed Arafat și CNSU – n.red.)”, afirmă Alexandru Rafila, care reclamă faptul că Ministerul Sănătății a ajuns să lucreze „ca o anexă a unei structuri”.

„Voi avea o discuție pentru ca acest mecanism să fie schimbat, nu putem să lucrăm ca o anexă a unei structuri. Trebuie să ne întoarcem la profesioniști și la profesionalizarea sănătății publice”, afirmă ministrul propus al Sănătății.

Alexandru Rafila mai spune că Raed Arafat este un bun profesionist, însă măsurile de sănătate publică și legate de pandemie ar trebui luate de Ministerul Sănătății, nu de către o „altă structură”.

Ministerul Sănătății, exclus aproape complet din deciziile de sănătate publică privind pandemia

Ministerul Sănătății a fost exclus aproape complet, anul acesta, din deciziile privind restricțiile impuse în diverse perioade ale pandemiei. Acest lucru a devenit foarte vizibil mai ales după plecarea lui Nelu Tătaru de la conducerea instituției, în iarna trecută, și venirea echipei USR-PLUS.

Deciziile privind restricțiile impuse în România din cauza pandemiei sunt luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), condus până acum de Florin Cîțu și Raed Arafat și aprobate apoi prin Hotărâre de Guvern. Ele sunt propuse de un Grup tehnico-științific din cadrul CNSU, din care face parte un reprezentant al Ministerului Sănătății, reprezentanți ai INSP, DSP, medici etc.

De asemenea, Ministerul Sănătății nu a avut, pe tot parcursul campaniei de vaccinare, niciun cuvânt de spus nici în privința acesteia. De la bun început, campania de vaccinare a fost gestionată de CNCAV (condus de Valeriu Gheorghiță), comitet aflat în subordinea directă a fostului premier Florin Cîțu. Singurul rol al Ministerului Sănătății a fost să asigure plata personalului din centrele de vaccinare. Atât în mandatul lui Vlad Voiculescu, cât și al Ioanei Mihăilă, dinspre Ministerul Sănătății s-au auzit acuzații la adresa premierului și a Ministerului Finanțelor că, deși au fost ceruți, banii pentru plata personalului din centrele de vaccinare au întârziat luni întregi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro