Analiza Stratfor: Rusia ar putea obtine un nou monopol pe energie
Consiliul de administratie al companiei petroliere British Petroleum se va intalni vineri sa ia in discutie un contract cu firma de stat ruseasca Rosneft, ceea ce i-ar permite Moscovei sa foloseasca petrolul drept unealta politica, asa cum a facut cu gazele naturale in trecut, se arata intr-o analiza Stratfor. Se va discuta daca BP va vinde participarea sa de 50% in firma TNK-BP catre Rosneft. Cuplat cu negocierile pentru participarea ruseasca in TNK-BP, cele doua acorduri ar face din Rosneft una dintre cele mai mari companii petroliere din lume.
In prezent, TNK-BP este a doua cea mai mare companie petroliera din Rusia, acoperind 19% din intreaga productie. Jumatate este detinuta de britanici, iar cealalata jumatate de Alfa-Access-Renova, un consortiu detinut de patru oligarhi rusi. TNK-BP a avut numeroase probleme de natura politica, manageriala si birocratica de-a lungul anilor.
In urma negocierilor din timpul verii, Rosneft cel mai probabil ca cumpara in cash partea detinuta de Alfa-Access-Renova, apoi, separat, participarea BP, jumatate in cash si oferindu-i o participare de 12,5% celor de BP pentru restul.
BP va avea astfel oportunitatea de a obtine acces la mult ravnitele campuri de petrol din zona arctica, Siberia de est si Yamal, in timp ce Rosneft va obtine expertiza tehnologica de care are nevoie.
In urma achizitionarii intregii firme TNK-BP, Rosneft ar deveni cea mai mare mare companie petroliera tranzactionata in piata (mai mare decat ExxonMobil), scriu analistii Stratfor. In plus, i-ar oferi o cota de piata de 44% din productia de petrol din Rusia, ceea ce i-a facut pe multi oficiali de la Kremlin sa acuza firma ca incearca sa obtina monopolul.
Desi a fost cea mai mare companie de petrol din 2007 din Rusia, Rosneft nu a dominat sectorul precum a facut-o Gazprom in cazul gazelor naturale. Acest lucru s-a intamplat in principal pentru ca Vladimir Putin a vrut sa mentina un echilibru intre „clanul” de la Kremlin cu legaturi la Rosneft si „clanul” mai putin puternic de la Gazprom. Insa acest echilibru ar fi distrus daca Rosneft cumpara TNK-BP.