Sari direct la conținut

Arheologii tulceni au descoperit la Isaccea o basilica crestina datand din secolele V-VI

HotNews.ro

Arheologii tulceni au descoperit o basilica crestina in apropierea cetatii Noviodunum din orasul Isaccea, informeaza Agerpres. Potrivit arheologilor, basilica dateaza de la finele secolului al V-lea – inceputul secolului al VI-lea si este principala descoperire din campania de cercetare din acest an.

Responsabilul stiintific al santierului Noviodunum, arheologul Florin Topoleanu, a declarat pentru Agerpres ca basilica este situata in exteriorul cetatii Noviodunum si ca spera ca in campania de anul viitor sa gaseasca si o cripta martirica, precum cea din satul Niculitel sau cea din Murighiol.

„Basilica se afla pe malul Dunarii, intr-o zona inundabila din nefericire, astfel ca s-a pastrat doar temelia care are o forma caracteristica basilicilor crestine. Din vechime pericolul inundarii era real, zidul dinspre nord, Dunare, fiind aproape de doua ori mai gros decat cel din sud. Pana acum doar s-a conturat forma basilicii. Urmeaza sa vedem fazele de constructie, cat s-a pastrat din elementele tipice ale unui asemenea monument si ma gandesc la posibilitatea existentei unei cripte martirice care de obicei este sapata sub altar, cripta foarte des intalnita la basilicile din secolele V-VI. Descoperirea unei asemenea cripte ar fi o completare absolut fericita a unei campanii de exceptie”, a precizat arheologul Florin Topoleanu.

Arheologii din cetate au inceput sambata demersurile pentru protejarea basilicii, pentru ca aceasta sa nu fie afectata de cresterea nivelului Dunarii si de gheturile care ar putea aparea la iarna pe fluviu. Cercetarile vor fi continuate anul viitor cexistand posibilitatea ca acestea sa fie completate cu un proiect de restaurare si conservare a monumentului.

Agerpres precizeaza ca arheologii tulceni au mai facut, anul acesta, o serie de descoperiri in timpul activitatii de supraveghere arheologica a lucrarilor de reabilitare si extindere a sistemului de apa si canalizare din orasul Isaccea.

Cercetatorul Aurel Stanica a precizat, pentru agentia de presa citata, ca „au fost cateva surprize asteptate sau nu anul acesta in timpul campaniei de cercetare, ca de exemplu zidul cetatii turcesti construita de Osman al II-lea in anul 1621 sau conductele vechi de apa din ceramica din secolul al XVII-lea care confirma existenta unor edificii importante, dar si ceramica din secolele XIII-XIV. Aceste descoperiri ne fac sa afirmam ca aici este o zona importanta care poate fi o cheie de bolta in cunoasterea unor evenimente neclare din perioada romana sau medievala legate de localizarea orasului, luptele care au avut loc la un moment dat aici, vadul de trecere peste Dunare. Apreciem, de asemenea, reactia comunitatii locale care doreste sa realizam aici un muzeu ce poate deveni o carte de vizita a orasului si chiar un punct important pentru dezvoltarea economica a urbei.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro