Sari direct la conținut

„Aruncat pe geam de prieteni”. Capacitatea lui Biden de a-și termina mandatul, pusă în discuție de un reputat profesor american de Drept

HotNews.ro
„Aruncat pe geam de prieteni”. Capacitatea lui Biden de a-și termina mandatul, pusă în discuție de un reputat profesor american de Drept
Președintele american Joe Biden, FOTO: Andrew Harnik / AP / Profimedia

Retragerea președintelui Joe Biden din cursa prezidențială împotriva lui Donald Trump rezolvă o problemă imediată pentru Partidul Democrat, însă ridică una mult mai mare: cea privind capacitatea sa de a-și duce la final mandatul de președinte, argumentează profesorul american de Drept Jonathan Turley într-un editorial de opinie publicat de The Hill.

Turley, un expert în Drept constituțional, spune că Partidul Democrat a creat o problemă majoră de credibilitate pentru Biden prin forțarea sa de a se retrage din cursa prezidențială. El compară presiunile puse de liderii democrați pe el în acest sens cu o „defenestrare”, o aruncare pe fereastră.

Președintele american a declarat în mod repetat după dezbaterea dezastruoasă cu Donald Trump și după alte evenimente care au urmat că nu are nicio intenție să se retragă din cursa pentru alegerile ce vor avea loc în 5 noiembrie.

Biden a făcut una dintre cele mai categorice afirmații ale sale pe acest subiect în timpul interviului acordat la o săptămână după dezbatere prezentatorului TV George Stephanopoulos. Întrebat dacă ar renunţa în cazul în care colegii democraţi din Congres ar spune că le afectează şansele de realegere în noiembrie, Biden a răspuns:

„Dacă Domnul Atotputernic ar coborî din Ceruri şi ar spune: „Joe, ieşi din cursă”, aş ieşi din cursă”. „Domnul Atotputernic nu coboară”.

Nancy Pelosi, „Domnul Atotputernic” al Partidului Democrat

Business Insider comenta într-un articol cu o notă ironică publicat duminică, după ce Biden și-a anunțat retragerea, că „Domnul Atotputernic” s-a dovedit a fi Nancy Pelosi, fosta președintă democrată a Camerei Reprezentanților și cel mai influent legiuitor democrat din camera inferioară a Congresului.

Potrivit informațiilor din presa americană, atât Pelosi, cât și Chuck Schumer, cel mai puternic democrat din Senat, i-au transmis lui Joe Biden că e cazul să se retragă din cursă fiindcă nu are șanse să îl învingă pe Trump și va afecta șansele partidului la alegerile parțiale („midterm”) pentru Congres ce vor avea loc concomitent cu cele prezidențiale.

Presa americană a scris, de asemenea, că inclusiv fostul președinte Barack Obama, pentru care Joe Biden a fost vicepreședinte între 2008 și 2016, le-a transmis apropiaților săi și leadership-ului democrat că Biden ar trebui să își reconsidere candidatura pentru alegerile din noiembrie.

În aceste condiții, profesorul Jonathan Turley notează în editorialul său că decizia lui Biden „a fost la fel de voluntară precum părăsirea unei clădiri pe fereastră de la etajul 46. Acesta este cu atât mai mult cazul când ești aruncat pe fereastră de cei mai apropiați prieteni ai tăi”.

Joe Biden a decorat-o pe Nancy Pelosi cu Medalia Prezidențială a Libertății în luna mai, FOTO: Abaca Press / Alamy / Profimedia
Joe Biden a decorat-o pe Nancy Pelosi cu Medalia Prezidențială a Libertății în luna mai, FOTO: Abaca Press / Alamy / Profimedia

Profesorul pune sub semnul îndoielii capacitatea lui Biden de a servi ca președinte

Turley pune următoarea întrebare: „Cum poate Biden să rămână în funcția de președinte când el este incapabil să candideze pentru ea?”.

Profesorul amintește, de asemenea, că scrisoarea publică prin care Biden și-a anunțat retragerea este vagă și oferă drept motiv pentru decizie „interesul țării și al partidului”.

În opinia profesorului de Drept constituțional, Partidul Democrat are două opțiuni la fel de proaste pentru a încerca să justifice retragerea lui Biden.

Primul argument ar putea fi că Biden s-a retras fiindcă și-a dat seama că nu mai este un candidat viabil politic. „Dar asta transformă în bătaie de joc procesul nostru democratic. Milioane de oameni au ieșit la alegerile primare să îl aleagă drept nominalizarea lor”.

Partidul Democrat pare să încerce să evite această situație prin alegerea rapidă a Kamalei Harris, vicepreședinta lui Biden, drept noua nominalizare la prezidențiale.

Profesorul Turley argumentează însă că acest lucru nu schimbă lucrurile în ceea ce-l privește pe Biden. O a doua variantă vehiculată de expertul în Drept este că Partidul Democrat ar putea argumenta că președintele are o reziliență fizică și mentală puternic diminuată și de aceea a fost nevoit să se retragă din cursa prezidențială.

Joe Biden, „un om în vârstă cu o memorie proastă”

Turley amintește că, în luna februarie, procurorul special Robert Hur a decis să nu îl trimită în judecată pe Biden în dosarul în care era acuzat de manipulare necorespunzătoare a unor documente confidențiale.

Printre altele, procurorul și-a justificat decizia prin faptul că Biden este un „om în vârstă cu o memorie proastă”, care „nu-și mai amintea când a fost vicepreședinte”, nu mai știa exact în ce an a început sau s-a încheiat mandatul său și nici exact anul în care a murit fiul său cel mare, Beau.

„Președintele spune acum că, pe lângă faptul că este prea fragil pentru a fi pus sub acuzare, el este prea fragil pentru a candida pentru funcția pe care o deține în prezent”, subliniază Turley, chiar dacă la momentul respectiv Biden a respins virulent concluziile procurorului special.

Profesorul de la Universitatea George Washington argumentează că retragerea lui Biden din cursa prezidențială și starea sa precară pun din nou pe tapet perspectiva invocării celui de-al 25-lea Amendament din Constituția SUA, cel care prevede posibilitatea înlăturării din funcție a președintelui dacă acesta este în incapacitate și nu își mai poate îndeplini atribuțiile.

Profesorul Jonathan Turley în timpul unei depoziții în Congresul american, FOTO: Jacquelyn Martin / AP / Profimedia
Profesorul Jonathan Turley în timpul unei depoziții în Congresul american, FOTO: Jacquelyn Martin / AP / Profimedia

Nouă discuție despre al 25-lea Amendament al Constituției SUA

Președintele SUA poate fi înlăturat din funcție de către vicepreședinte și de o majoritate a cabinetului său, în urma unui vot. Această posibilitate a fost intens vehiculată de presa americană în ceea ce-l privește pe fostul președinte Donald Trump, după ce susținătorii săi au luat cu asalt Dealul Capitoliului, în 6 ianuarie 2021.

Mike Pence, vicepreședintele lui Trump, a refuzat însă să invoce al 25-lea Amendament, iar profesorul Hurley este convins că nici cabinetul lui Biden nu va lua vreo astfel de inițiativă înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie.

Profesorul de Drept constituțional amintește însă de o altă posibilitate: paragraful 4 al Amendamentului prevede că „vicepreședintele și o majoritate fie a principalilor ofițeri ai departamentelor executive, fie a altor organisme pe care Congresul le poate stabili prin lege” îl pot înlătura din funcție pe președinte.

Chiar legiuitorii democrați au încercat să folosească a doua parte a prevederii respective pentru a crea o comisie care să-l înlăture din funcție pe Trump în 2021, însă inițiativa nu a dus nicăieri întrucât mandatul său urma să expire oricum pe 20 ianuarie. Joe Biden mai are la dispoziție jumătate de an până la expirarea mandatului.

„Întrebarea este dacă Congresul va lua acum această decizie de a declanșa o investigație”, scrie Jonathan Turley. El pledează în favoarea unei astfel de inițiative împotriva lui Joe Biden:

„Milioane de persoane au votat pentru el, milioane de dolari au fost donate campaniei sale. El se retrage acum cu câteva săptămâni înainte de acceptarea nominalizării. Doar această decizie fără precedent ar justifica o investigație a Camerei (Reprezentanților) în ceea ce privește capacitatea sa de a continua să servească într-o funcție pe care el nu mai crede că o poate ocupa după ianuarie 2025”.

Cine este Jonathan Turley

Turley este cunoscut în mediul academic, politic și civic din Statele Unite datorită expertizei sale în Drept constituțional și a mai multor procese importante în care a apărat drepturile și libertățile cetățenești.

Congresul a apelat la expertiza sa în materie de Drept constituțional atât în timpul procesului de punere sub acuzare a fostului președinte Bill Clinton în 1999, cât și în timpul celor două procese de punere sub acuzare a lui Donald Trump de către legislativul de la Washington, în decembrie 2019 și în ianuarie 2021.

El este cunoscut drept un critic atât al administrațiilor democrate, cât și republicane, în ceea ce privește măsurile la limita constituționalității sau de natură să restrângă libertățile civice.

În prezent, el predă la Facultatea de Drept a Universității George Washington. În 1998, Turley a devenit cel mai tânăr profesor titular din istoria facultății.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro