Sari direct la conținut

Asociația-umbrelă a producătorilor de imunoglobulină nu este de acord cu decizia Consiliului Concurenței și anunță că ia în calcul să facă recurs

HotNews.ro
Imunoglobulina, Foto: Unifarm
Imunoglobulina, Foto: Unifarm

Plasma Protein Therapeutics Association (PPTA Belgia) – asociaţia reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice – arată, într-un comunicat de presă, că nu este de acord cu decizia Consiliului Concurenței din România, care, în urma unei investigații întinse pe 4 ani, a ajuns la concluzia că PPTA ar fi influențat deciziile producătorilor privind livrările de imunoglobulină în România, pentru a obține la schimb scutirea de taxa clawback.

Plasma Protein Therapeutics Association anunță că ia în considerare toate opțiunile în acest caz, inclusiv recursul.

„Această concluzie nu este susținută de ancheta Consiliului Concurenței din România, care nu a produs nicio dovadă că retragerile companiilor de pe piața românească ar fi fost rezultatul a altceva decât al unor decizii de afaceri independente”, afirmă reprezentanții PPTA.

PPTA susține, de asemenea, că teoria rezultată din investigația Consiliului Concurenței – conform căreia scutirea pentru 2 ani de taxa clawback pentru producătorii de imunoglobulină, la finalul anului 2017, ar fi fost luată sub presiunea unui boicot facilitat de PPTA – nu are acoperire, în condițiile în care, deși PPTA spune că nu a mai avut niciun fel de activitate în România după declanșarea investigației Consiliului Concurenței, în anul 2018, scutirea de taxa clawback pentru produsele farmaceutice derivate din plasmă a devenit permanentă în România în anul 2020.

Reprezentanții PPTA consideră însă că taxa clawback din România a fost, până în anul 2018, dăunătoare pentru accesul pacienților la terapiile din plasmă, iar faptul că aceste tratamente sunt complet diferite de produsele farmaceutice chimice ar trebui reflectat în politici axate pe pacient.

PPTA dă asigurări că respectă „toate legile și reglementările care guvernează concurența”, iar misiunea sa este aceea de a promova disponibilitatea și accesul la terapii sigure și eficiente.

Amenzi-record decise de Consiliul Concurenței

Investigația Consiliului Concurenței, declanșată în anul 2018, a dus la sancționarea cu amenzi-record în valoare totală de 71 milioane euro a 5 companii farma care s-ar fi înțeles să limiteze sau chiar să întrerupă aprovizionarea cu imunoglobulină pe piața din România.

Companiile sancționate sunt Baxalta Gmbh (Elveţia) – amendă de 109.372.066 lei, CSL Behring Gmbh (Germania) – 76.840.182, Biotest AG (Germania) – 25.512.194 lei, Kedrion (Spania, Italia) – 16.111.871 lei, Octapharma AG (Elveţia) – 125.181.860 lei, dar și Plasma Protein Therapeutics Association (PPTA Belgia) – asociaţia reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice – amendă de 375.521 lei.

„În urma investigaţiei, declanşate în 2018, autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2015-2018, cele cinci companii au adoptat o strategie coordonată, care a vizat limitarea şi, chiar, întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobuline, cu scopul de a exercita o presiune asupra autorităţilor de a suspenda taxa clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană. În acest fel, companiile urmăreau să îşi creeze un avantaj comercial, respectiv ameliorarea marjelor de profit.” – Consiliul Concurenței.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro