Sari direct la conținut

Astronautul căruia SpaceX i-a încredințat următoarea sa misiune avertizează Europa să nu rămână în urmă

HotNews.ro
Andreas Mogensen (stanga), Foto: Emil Nicolai Helms / AFP / Profimedia Images
Andreas Mogensen (stanga), Foto: Emil Nicolai Helms / AFP / Profimedia Images

Astronautul danez Andreas Mogensen, pilotul următoarei misiuni SpaceX către Stația Spațială Internațională (ISS) ce va fi lansată în luna august, a avertizat miercuri Europa că riscă să rămână în urmă în cursa spațială și pentru dezvoltarea unor tehnologii cheie ale viitorului, relatează Reuters.

Mogensen, care va deveni peste câteva luni primul astronaut străin care va pilota capsula Crew Dragon a SpaceX către ISS, și-a exprimat totodată speranța că într-o bună zi va putea ajunge în spațiu la bordul unei misiuni europene independente.

„Ar fi o mare onoare să zbor la bordul unei nave aerospațiale europene”, a subliniat el într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Reuters.

Agenția Spațială Europeană poate în prezent să opereze misiuni cu echipaj uman în spațiu doar prin cooperări internaționale iar țările din vestul Europei se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește lansările de sateliți după ce izbucnirea războiului din Ucraina a tăiat accesul la racheta Soyuz a Roscosmos, lansatorul italian Vega-C a întâmpinat probleme tehnice și inaugurarea următoarei rachete Ariane 6 a fost marcată de întârzieri repetate.

Ultima lansare a rachetei europene Ariane 5 va avea loc luna viitoare.

„Cred că ar fi cu siguranță un atu mare pentru Europa și industria spațială din Europa dacă am fi capabili să trimitem astronauți în spațiu la bordul unei nave spațiale europene”, a mai spun Mogensen.

Andreas Mogensen subliniază că Europa nu trebuie să rămână în urmă cu tehnologiile critice

„Cred că în special ultimul an și ceva ne-a arătat că există unele tehnologii critice pe care noi ca continent trebuie să le stăpânim pentru a nu fi dependenți de țări străine care ar putea folosi lipsa noastră de capabilități pentru a pune presiuni asupra noastră”, a mai subliniat el.

Printre tehnologiile sensibile se numără comunicațiile sigure, cele legate de navigația precisă prin satelit și de observare a Pământului, inclusiv pentru monitorizarea unor dezastre naturale.

În luna noiembrie a anului trecut Agenția Spațială Europeană le-a cerut celor 22 de state membre să aprobe o creștere cu 25% a finanțării pentru activități legate de spațiul cosmic cu scopul de a rămâne un partener valoros al Statelor Unite.

SUA sunt în prezent liderul incontestabil al noii curse spațiale, bugetul NASA crescând semnificativ după ce Casa Albă i-a trasat drept obiectiv reîntoarcerea astronauților americani pe Lună.

Bugetul agenției aerospațiale americane a crescut anual din 2020, ajungând la 32 de miliarde de dolari pentru 2023, potrivit cifrelor oficiale prezentate de guvernul de la Washington.

Te-ar putea interesa și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro