Sari direct la conținut

Autoritatile romane cauta solutii pentru evitarea unui avertisment de la Comisia Europeana dupa ce Legea stocarii datelor telefonice a fost declarata neconstitutionala

HotNews.ro

Ministerul comunicatiilor se va consulta cu serviciile Comisiei Europene pentru a analiza situatia creata de declararea drept neconstitutionala a legii care transpune directiva europeana privind retinerea datelor, in vederea avitarii deschiderii unei proceduri de incalcare a dreptului comunitar asupra Romaniei (infringement), a anuntat vineri institutia. Anuntul vine dupa ce joi Curtea Constitutionala a decis ca legea in cauza incalca articolul din Constitutie referitor la secretul corespondentei.

„MCSI va proceda la analiza motivarii CCR pentru a identifica posibilitatea de reglementare a situatiei create in conformitate cu legile romanesti in vigoare dar si cu directivele europene, in vederea evitarii inceperii procedurii de infringement pentru Romania”, se arata in comunicatul ministerului.

Curtea Constitutionala a decis ca Legea 298/2008 incalca articolul 28 din Constitutie care prevede ca „secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil”.

Juristul Bogdan Manolea: Guvernul s-a facut doar ca suspenda Legea stocarii datelor

Desi ministerul Comunicatiilor a anuntat in februarie ca aplicarea Legii in cauza a fost amanata pana la finele lui decembrie 2009, juristul Bogdan Manolea atentioneaza pe blogul personal ca Guvernul doar „s-a facut ca o suspenda”.

„(…) legea 298/2008 este in vigoare si isi produce efectele inca din 15 Ianuarie 2009. Desi Guvernul s-a facut ca o suspenda, in fapt nu s-a publicat niciun act normativ in acest sens in Monitorul Oficial. Deci legea e in vigoare si, din cite cunosc eu, a fost chiar folosita de organele de aplicare a legii in procesele penale”, sustine Bogdan Manolea.

Legea 298/2008 a intrat in vigoare pe 20 ianuarie 2009. Potrivit acesteia, toti operatorii de telefonie si internet din Romania sunt obligati sa stocheze, timp de sase luni date privind apelurile telefonice, mesajele scrise sau e-mail-urile expediate, care pot fi accesate de MIRA, Ministerul Public, SRI si SIE.

Legea nu vizeaza continutul comunicarilor, iar solicitarea transmiterii datelor se poate face numai dupa ce a fost inceputa urmarirea penala, la autorizarea instantei si la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala.

Potrivit legii, autoritatea competenta sa supravegheze aplicarea prevederilor legale este Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (A.N.S.P.D.C.P).

Ministerul Comunicatiilor mai specifica faptul ca Legea mentionata „transpune Directiva 2006/24/CE, care urmăreşte armonizarea la nivelul Uniunii Europene a legislaţiei referitoare la obligaţiile furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii cu privire la reţinerea anumitor date în scopul utilizării în cadrul activităţilor de cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro