Avertismentul FMI: Decelerarea Chinei si cercul vicios generat de majorarea dobanzilor in SUA – motive de ingrijorare pentru starea economiei mondiale
Directoarea generala a FMI, Christine Lagarde, considera ca exista „motive de ingrijorare” pentru economia mondiala, slabita de incetinirea activitatii in China si amenintata de un „cerc vicios” legat de estimata majorare a dobanzilor bancii centrale americane, scrie AFP.
„Exista (…) motive de ingrijorare. Perspectiva unei cresteri a dobanzii de interventie in SUA si incetinirea in China alimenteaza o incertitudine si o mai puternica volatilitate a pietelor”, a spus ea, intr-un discurs sustinut la Washington.
Sefa Fondului a invocat si „neta decelerare” a comertului mondial si „caderea rapida” a cursului materiilor prime, care afecteaza economiile emergente care le exporta.
Progresul economic realizat de aceste tari pare de altfel „amenintat”, a afirmat Lagarde, cu cateva zile inainte de deschiderea adunarii anuale a FMI, la Lima, in Peru.
Ea nu a prezentat noi previziuni economice mondiale, care vor fi publicate cu aceasta ocazie, dar a spus ca la nivel global cresterea economica din acest an va fi mai slaba decat in 2014.
„La nivel mondial, exista in continuare o frana asupra economiei pentru ca stabilitatea financiara nu este asigurata”, a subliniat Lagarde.
Astfel, zona euro ar trebui sa atace „plenar” creantele care afecteaza sanatatea bancilor si care se ridica in prezent la 900 de miliarde de dolari, crede ea.
In discursul sau, directoarea FMI s-a declarat deosebit de ingrijorata de impactul unei viitoare majorari a dobanzilor de catre Banca Centrala Americana (Fed), mentinute aproape de zero de la finele lui 2008.
Aceasta schimbare risca sa determine investitorii sa renunte la tarile emergente pentru a-si repatria fondurile in SUA si sa aprecieze dolarul, valuta in care este cotata datoria a numeroase companii.
„O crestere a dobanzilor de interventie si un dolar mai puternic ar putea sa nasca disparitati de rate de schimb, sa conduca la falimente de companii si la un cerc vicios al companiilor, al bancilor si al statelor”, a explicat Lagarde.
In mai multe randuri, FMI a sfatuit Fed sa astepte anul 2016 pentru a majora dobanzile, in conditiile in care numerosi sefi ai bancii centrale pledeaza pentru o prima crestere inainte de finele anului.
„Daca indicatorii nu arata ca inflatia a crescut pana in decembrie, de ce sa o facem in decembrie?”, s-a intrebat Lagarde, intr-un interviu pentru CNBC.
Inainte de a trece la majorarea treptata a dobanzilor, Fed asteapta, teoretic, ca doua dintre principalele sale obiective sa fie atinse sau in curs de indeplinire: o rata buna a somajului si o inflatie anuala de 2%.
Cele mai recente date oficiale indica insa ca progresia preturilor de consum in SUA ramane departe de acest prag, cu o inflatie de 0,3% in august, in cifre anualizate.