Sari direct la conținut

Avertismentul lui Christine Lagarde (FMI): Există semne potrivit cărora creșterea mondială a atins un platou / O serie de riscuri au început să se materializeze

HotNews.ro
Avertismentul lui Christine Lagarde (FMI): Există semne potrivit cărora 
creșterea mondială a atins un platou / O serie de riscuri au început să 
se materializeze

Perspectivele creșterii economice mondiale sunt „mai puțin favorabile”, a avertizat luni șefa FMI, Christine Lagarde, care a arătat că o serie de riscuri „au început să se materializeze” față de ultimele previziuni ale instituției, scrie AFP.

„Există semne potrivit cărora creșterea mondială a atins un platou. Aceasta a devenit mai puțin sincronizată cu mai puține țări care participă la această expansiune”, a explicat ea. Printre riscurile care amenință dinamismul economiei mondiale aceasta a notat impunerea de „taxe vamale”, o referire la cele impuse de Statele Unite și China.

Christine Lagarde a subliniat că avansul economiei mondiale rămâne la cel mai înalt nivel din 2011, când și-a revenit după criza financiară din 2008.

Dar anumite riscuri au „început să se materializeze”, de la aceste taxe vamale până la presiunea asupra piețelor financiare din numeroase economii emergente, a notat ea, într-un discurs care precede reuniunile anuale ale Fondului care au loc săptămâna viitoare la Bali, în Indonezia.

În iulie, instituția miza pe o creștere mondială de 3,9% pentru acest an și anul viitor.

Însă „perspectivele au devenit de atunci mai puțin favorabile, cum veți vedea în previziunile actualizate (care vor fi publicate) săptămâna viitoare”, a arătat Lagarde.

„Problema cheie” este materializarea amenințărilor de măsuri protecționiste, crede oficialul FMI.

Administrația Trump a impus în această vară taxe vamale asupra unor importuri de 250 de miliarde de dolari provenite din China, acuzând practici comerciale „neloiale”.

Beijingul a replicat cu tarife vamale pentru importuri din SUA de 110 miliarde dolari.

Un nou record de îndatorare

„Acest lucru nu afectează doar comerțul ci și investițiile și industria, în măsura în care incertitudinea este în creștere”, a comentat Christine Lagarde, al cărei discurs a fost însă pregătit înainte de anunțul, duminică seara, a unui nou acord între Statele Unite, Canada și Mexic.

Christine Lagarde a arătat că, pentru moment, războiul comercial pare fără efecte asupra SUA, unde economia „crește puternic”, susținută de stimulente fiscale și financiare.

Dar în Asia au apărut „sene de moderare” a expansiunii chineze, „care vor fi exacerbate de conflictul comercial”.

În restul lumii, în rândul economiilor avansate, creșterea zonei euro încetinește și „într-o anumită măsură și a Japoniei”.

„Țările trebuie să lucreze împreună pentru a construi un sistem comercial mai solid și mai echitabil. Trebuie să reparăm sistemul, nu să îl distrugem”, a subliniat șefa FMI, în condițiile în care președintele american Donald Trump nu încetează să denunțe acordurile comerciale și amenință cu retragerea SUA din Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

FMI se arată îngrijorat și de gradul tot mai mare de îndatorare al economiei mondiale.

La zece ani după criza financiară, economia este mai sigură decât era dar „acest lucru nu e suficient”, a avertizat ea.

„După un deceniu de condiții financiare relativ facile, nivelul îndatorării a atins noi recorduri în țările avansate, emergente precum și în economiile sărace”, a insistat Lagarde.

Îndatorarea mondială, publică și privată, reprezintă 182.000 de miliarde de dolari, față de 164.000 miliarde estimați în aprilie.

„Este cu aproape 60% mai ridicată decât în 2007”, înaintea recesiunii mondiale, a spus șefa FMI.

Această îndatorare colosală rezultă din relansarea economiei după criză, când guvernele au susținut o serie de bănci în dificultate iar băncile centrale au alimentat piețele cu dobânzi de intervenție extrem de reduse.

Acest grad de îndatorare face guvernele și companiile mai vulnerabile în fața unei înăspriri a condițiilor financiare.

„Economiile emergente și în curs de dezvoltare resimt deja efectul”, a mai spus Christine Lagarde, care a invitat aceste țări să minimizeze riscurile reducând datoria companiilor și prin creditarea de o manieră mai durabilă.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro