Sari direct la conținut

Azi i-a salvat norocul, dar mâine? Autorizația de securitate la incendiu nu este un moft!

HotNews.ro
Azi i-a salvat norocul, dar mâine? Autorizația de securitate la incendiu nu este un moft!

Școala nr. 124 din Sectorul 5 al Capitalei, unde învață circa 750 de copii, a ars din temelii. Pompierii au confirmat că unitatea de învățământ nu avea autorizație pentru securitate la incendiu. De data asta am avut noroc, copiii nu erau la cursuri, este zi liberă, nu s-a produs o tragedie. Dar s-ar putea ca data viitoare lucrurile să nu stea așa.

Poate vă întrebați de ce este importantă autorizația de securitate la incendiu? Cum poate salva o hârtie niște vieți? Ca să obțină acest document, școala trebuie să îndeplinească mai multe condiții pentru evacuarea în siguranță în cazul unui incendiu: mai multe ieșiri, în cazul în care una este blocată de flăcări, scări exterioare pentru evacuare, uși anti-panică dimensionate corect, astfel încât să nu se creeze ambuteiaje la ieșire și să se calce lumea în picioare (vezi Colectiv), pereți realizați din materiale rezistente la foc pentru căile de evacuare asfel încât să nu cadă acele picături de foc peste oameni și să cauzeze arsuri grave, sisteme de detecție fum și dispozitive pentru stingerea incendiilor cu apă (sprinklere) pentru a minimiza daunele, hidranți pentru stingerea flăcărilor. Sunt lucruri de bun-simț care privesc siguranța. NU este nimic absurd, iar autorizația de securitate la incendiu garantează că aceste condiții sunt îndeplinite.

Din păcate, din 420 de unități școlare de stat aflate ]n București, doar 22 au autorizație pentru securitate la incendiu, iar 143 de clădiri școlare de stat nu necesită acest document, fiind construite înainte de 1992, deși eu cred că toate unitățile de învățământ trebuie să îndeplinească aceste condiții de siguranță, indiferent de vechime.

Primăriile din București au reușit să obțină în 2017 doar 3 autorizații de securitate la incendiu pentru grădinițele, școlile și liceele pe care le au în administrare, potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență București, la solicitarea HotNews.ro. Asta în ciuda promisiunilor primarilor că vor rezolva această problemă.

De notat că, în 2010, Daniel Funeriu, care era ministrul Educației în acel moment, a cerut inspectoratelor şcolare să prezinte un program pe termen lung de prevenire a incendiilor în şcoli (sursa – Mediafax).

În ceea ce privește pasul premergător obținerii autorizațiilor pentru securitate la incendiu, avizul de securitate la incendiu, s-au depus 160 de cereri la nivelul Capitalei și s-au obținut 42 de avize.

Primăriile au avut aproape doi ani la dispoziție pentru a obține aceste documente și a face lucrările necesare.

Primarii spun că procedura de obținere a acestor autorizații este greoaie, că legea nu este bună, iar cerințele pentru obținerea acestei autorizații – cele enumerate mai sus – sunt foarte costisitoare. De exemplu, primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, spunea că lucrările necesare pentru obținerea avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu costă în jur de 30-40 milioane lei pentru toate unitățile de învătământ din sector. Reprezentanții ISU spun că asta este legea și trebuie respectată, iar primarii aduc dosare incomplete și din cauza lor nu pot emite autorizațiile de securitate la incendiu.

Adevărul este undeva la mijloc. Este adevărat, documentația este stufoasă, la ISU sunt puțini oameni, poate nu comunică foarte bine, și trebuie îndeplinite condiții de genul celor enumerate mai sus, însă nu este ceva imposibil de realizat sau absurd. În ceea ce privește lipsa banilor, acest lucru nu este valabil în București, unde bugetul unei primării de sector este de circa 100 milioane lei doar pentru întreținerea spațiilor verzi, lucrări contestate de cetățeni, și de ordinul zecilor de milioane de lei pentru concerte, statui și alte evenimente culturale.

Problema este că aceste lucrări nu au fost interesante pentru administrația locală, nu se văd, nu pot fi inaugurate și, poate cel mai grav, primarii nu conștientizează că ele pot salva vieți, ba chiar le bagatelizează: ”Doamnă, dacă au învățat copiii în ultimii 20 de ani aici și nu s-a întâmplat nimic, eu nu cred că se întâmplă nici acum”, îmi spunea un primar, recent. Și nu e singurul care gândește așa.

Este adevărat, nu s-a întâmplat până acum, și nu își dorește nimeni să se întâmple, dar nici un caz Colectiv nu am avut înainte. Este suficient să se întâmple o singură dată, și viața a sute de oameni este distrusă, rămân răni care nu se vindecă în zeci de ani.

Cheia pentru rezolvarea problemei este ca primarii să conștientizeze importanța acestor lucrări, să nu le mai ia în derâdere, să facă o prioritate din ele, chiar dacă poate în 99,9% din cazuri nu se va întâmpla nimic, și să lase PR-ul legat de inaugurări pentru lucruri cu adevărat serioase. Iar părinții pot ajuta la rezolvarea acestei probleme, interesându-se dacă școala unde învață copilul lor are acest document, iar dacă nu îl are, să pună presiune pe primarul lor să rezolve problema.

Autorizația de securitate la incendiu nu este un moft, poate salva vieți!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro