Sari direct la conținut

Bacalaureat: Începe evaluarea competenţelor digitale şi a celor lingvistice de comunicare orală în limba maternă

HotNews.ro
Elevi care susțin examenul de bacalaureat, Foto: AGERPRES
Elevi care susțin examenul de bacalaureat, Foto: AGERPRES

Prima sesiune din acest an a examenului naţional de Bacalaureat continuă miercuri cu evaluarea competenţelor digitale şi a celor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, probă susţinută de elevii din partea minorităţilor naţionale.

Potrivit Ministerului Educaţiei, 126.454 de absolvenţi de liceu – 111.329 din promoţia curentă şi 15.125 din seriile anterioare – s-au înscris pentru a susţine probele integral sau parţial, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare, potrivit Agerpres.

Probele de evaluare a competenţelor au loc astfel:

– 6 – 8 iunie: Proba A – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;

– 8 – 9 iunie: Proba B – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;

– 8 – 10 iunie: Proba D – evaluarea competenţelor digitale;

– 14 – 16 iunie: Proba C – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori – cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă şi un altul de aceeaşi specialitate, din unitatea de învăţământ.

În cazul în care nu există cadre didactice de specialitate în unitatea respectivă de învăţământ care pot fi desemnate în comisia de Bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale sau acestea se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte şcoli, a precizat Ministerul Educaţiei.

Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională nu se exprimă prin note sau prin calificative admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în funcţie de grilele naţionale sau europene. De asemenea, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă tot prin stabilirea nivelului de competenţă, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen.

În situaţia în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Probele scrise din prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an încep pe 20 iunie cu examenul la Limba şi literatura română. Proba obligatorie a profilului este programată pe 21 iunie, fiind urmată pe 22 iunie de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba si literatura maternă se va desfăşura pe 23 iunie.

Primele rezultate vor fi afişate în data de 27 iunie până la ora 12:00. Pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12:00 – 18:00 în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi afişate pe 1 iulie.

Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au fost notaţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând cel puţin media 6 la probele scrise.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro