"Balena albastra", jocul venit din Rusia. Realitate sau o farsa sinistra?
(Articol editat ora 18.32) Jocul originar din Rusia cu numele „Balena albastra”, care se presupune ca indeamna adolescentii sa-si faca singuri rau, a fost banuit ca a stat la originea ranirii grave a cinci elevi din Iasi. Despre joc a relatat in premiera site-ul rusesc de propaganda a Kremlinului, RT, urmat de alte publicatii ruse, care au atribuit acestui fenomen moartea a 130 de adolescenti rusi. La inceputul anului, toate marile tabloide britanice au postat articole despre „Balena albastra”, iar presa din Republica Moldova a scris despre prezumtive victime in tara vecina. Doar ca originea informatiei despre presupusul joc e putin credibila, iar site-ul specializat in detectarea farselor online Snopes a dat un verdict rezervat informatiei ca in Rusia ar fi murit 130 de adolescenti din cauza presupusului joc.
Jocul „Balena Albastra” sau „Blue-Whale”, in engleza, ar fi dus la moartea a 130 de tineri in ultimele 6 luni, transmite ProTV.md. Jocul presupune indeplinirea mai multor sarcini pe parcursul a 50 de zile, provocari lansate de un „administrator”. Tinerii care intra in joc trebuie sa trimita dovezi foto pe site-ul VKontakte (un fel de Facebook rusesc) ca au dus la bun sfarsit fiecare dintre aceste sarcini. La finalul celor 50 de zile, castigi jocul prin sinucidere, relateaza The Sun. Tinerii ar fi fost intimidati si amenintati pentru a-si puna capat zilelor, mai arata Protv.md.
De asemenea, un tanar de 17 ani din Codlea a fost gasit spanzurat intr-o padure din apropiere, o impoteza fiind influentarea sa de catre acest joc, transmitea pe 5 martie TVR. Ipoteza socanta, neconfirmata de catre autoritati, a fost vehiculata de tineri din Codlea pe retelele de socializare. Potrivit TVR, acestia au discutat despre faptul ca adolescentul ar fi putut sa joace asa-numitul Blue Whale, un joc sinistru de pe internet, caruia i-ar fi cazut prada sute de tineri din alte tari. Anul trecut, in Rusia, s-au sinucis 150 de copii.
Dupa ce tabloidele din Marea Britanie au inceput sa scrie in februarie a.c. despre joc, mai multi politisti din Anglia au postat pe conturile de Twitter mesaje de avertizare pentru parinti, scrie Dailymail.co.uk.
Intrigati de aparitia brusca a numeroase articole in presa britanica, editorii site-ului Snopes au incercat sa verifice alegatia potrivit careia 130 de tineri din Rusia s-au sinucis din cauza jocului. Verdicul? „Unproven”. Si editorii Radio Europa Libera au incercat sa realizeze o investigatie sub acoperire, dara fara rezultat, arata publicatia canadiana „Globe an mail”.
Cu toate acestea, un reporter al ziarului Adevarul sustine ca a reusit sa se infiltreze intr-o asemenea comunitate online si a publicat in urma cu doua zile un reportaj incognito printre tinerii romani despre care spune ca ar fi atrasi in joc pe Vkontakte, reteaua de socializare in voga in Rusia.