Barroso: Fiecare european va plati 3 euro pe saptamana pentru combaterea schimbarii climatice
Fiecare european va scoate saptamanal din buzunar cate 3 euro pentru combaterea schimbarilor climatice prin planul adoptat miercuri de Bruxelles, a spus presedintele CE Jose Manuel Barroso in discursul din Parlamentul European. Costul lipsei actiunii in domeniu ar fi de 10 ori mai mare.
Pachetul privind schimbarile climatice cuprinde:
* O revizuire a sistemului de tranzactionare a certificatelor privind emisiile poluante, pentru a impulsiona reducerea emisiilor.
* Cote specifice obligatorii pentru fiecare stat membru, ca sa stie exact ce are de facut in afara schemei europene, in sectoare care nu sunt incluse in ea, precum transportul, habitatul, agricultura si deseurile.
* O noua abordare pentru promovarea cotelor privind energiile regenerabile, unde din nou fiecare stat membru are o cota.
* Noi reguli care sa stimuleze captarea si stocarea CO2, tehnologia viitorului pentur reducerea emisiilor.
* O noua schema de ajutoare de stat pentru sectorul verde.
* Biocombustibilii sa ajunga la un procent de 10% din sursele de energie cosnsumate.
Barroso a subliniat, in fata eurodeputatilor reuniti in sesiune extraordinara la Bruxelles, ca efortul financiar necesar realizarii propunerilor Comisie pentru a combate schimbarile climatice este de de mai putin de 0,5% din PIB pana in 2020. Acest procent se traduce in 3 euro pe saptamana pentru europeni. „Este un angajament real, dar nu e o afacere proasta. Chiar si in cazul celor mai optimiste estimari din Raportul Stern, costul inactiunii este de mai mult de 10 ori. iar cu fiecare zi in care pretul la gaz si la petrol creste, costul real al pachetului scade”, a spus presedintele Comisiei Europene.
Acesta a subliniat ca Bruxelles-ul a fost preocupat de corectitudinea fata de statele membre, astfel incat propunerile sa fie realiste si realizabile si pentru statele membre mai sarace. „Toate vor contribui, dar in conformnitate cu capacitatile lor de investitii”, a spus Barroso.
Industriile mari consumatoare de energie vor beneficia de certificate gratuite
Presedintele Comisiei a aratat ca Bruxelles-ul este constient de costurile reducerii emisiilor poluante pentru anumite ramuri industriale. „Nu are niciun sens ca Europa sa fie dura, daca asta duce la transferarea productiei din statele membre in state care nu au limite penutr emisiile poluante. Prin urmare, industriile mari consumatoare de energie vor avea certificate gratuite”, a anuntat Barroso.
Aceasta decizie a Bruxelles-ului este rezultatul lobby-ului intens facut la Bruxelles de asociatiile industriale, in momentul in care a aparut informatia referitor la dorinta CE ca certificate sa fie date prin licitatii. Asta ar fi crescut mult costurile de productie, au spus industriasii.
Licitatii pentru certificate pentru anumite sectoare
An de an, certificatele de pe piata vor fi reduse pentru emisiile aflate in schema europeana, astfel ca nivelul acestora sa fie redus cu 21% pana in 2020.
Sectorul energetic – cel mai mare poluator – va obtine certificatele prin licitatii incepand din 2013, cand va intra in vigoare pachetul adoptat miercuri. Alte sectoare industriale, precus si aviatia, vor intr treptat in sistemul de licitatii, desi vor fi exceptate de la acestea sectoarele vulnerabile la concurenta de pe piata cu alti competitori din tari unde nu exista astfel de restrictii.
Licitatiile vor fi deschise, o companie dintr-un stat membru avand voie sa participe la licitatiile din toate statele UE, nu numai in cel de origine. Veniturile obtinute prin vanzarea certificatelor trebuie sa sustina dezvoltarea unei economii mai ecologice si cercetarea in domenii precum energiile regenerabile sau captarea si depozitarea CO2.
Comisia estimeaza ca licitatiile vor aduce venituri anuale de 50 de miliarde de euro pana in 2020.
Sectorul energiilor regenerabile va crea 1 milion de locuri de munca pana in 2020
Tranzitia Europei la o economie bazata pe emisii reduse are si oportunitati, potrivit lui Jose Manuel Barroso. Sectorul energiilor regenerabile va crea, pana in 2020, 1 milion de locuri de munca.
Uniunea Europeana isi propune reducerea emisiilor poluante cu 20% pana in 2020 si cresterea la 20% a procentului de energii regenerabile in totalul consumului de energie.