Sari direct la conținut

BBC: Misiune spaţială pentru a studia schimbările climatice

HotNews.ro
Satelit, Foto: Blue Canyon Tech
Satelit, Foto: Blue Canyon Tech

Marea Britanie va conduce o misiune spaţială pentru a realiza o măsurare absolută a luminii reflectate de pe suprafaţa Pământului. Informaţiile vor fi utilizate pentru a completa observaţiile altor sateliţi, permiţând compararea datelor lor mai uşor. Numită „Truths” (adevăruri), noua navă spaţială a fost aprobată spre dezvoltare de către statele membre ale Agenţiei Spaţiale Europene în noiembrie, anunță BBC, citat de Rador.

Susţinătorii misiunii se aşteaptă ca datele sale să contribuie la reducerea incertitudinii în proiecţiile viitoarelor schimbări climatice. Oamenii de ştiinţă şi inginerii s-au întâlnit marţi pentru a începe planificarea proiectului. Reprezentanţi ai industriei din Marea Britanie, Elveţia, Grecia, Republica Cehă şi România s-au reunit la centrul tehnic Esa din Harwell, Oxfordshire.

Agenţia a alocat 32,4 milioane de euro (27,7 mil. lire sterline) pentru faza iniţială de proiectare, urmând ca misiunea ştiinţifică să fie preluată de Laboratorul Naţional de Fizică britanic, NPL, din Marea Britanie.

Scopul misiunii Truths este de a pune pe orbită un instrument care, lucrând în tandem cu o cameră hiperspectrală, va face o hartă detaliată a luminii solare reflectate de suprafaţa Pământului – a deşerturilor, câmpurilor de zăpadă, pădurilor şi oceanelor.

Harta trebuie să fie de o calitate atât de rafinată încât se aşteaptă să devină referinţa standard faţă de care toate celelalte nave spaţiale care obţin imagini își vor şi corecta propriile observaţii.

Unul dintre celelalte obiective majore ale misiunii Truths este ca, în măsurarea reflectanţei complete a Pământului la nivel global, şi realizarea acesteia cu o astfel de precizie, să stabilească un fel de „amprentă climatică”, care să poată fi comparată cu una realizată de o versiune viitoare a satelitului.

„Făcând asta, vom putea detecta schimbări subtile mult mai devreme decât putem cu sistemul nostru actual de observare”, a explicat profesorul de la NPL, Nigel Fox.

„Acest lucru ne va permite să comprimăm şi să testăm modelele de prognoză climatică. Aşadar, vom şti mai devreme dacă temperaturile preconizate pe care ni le oferă modelele sunt în concordanţă sau nu cu observaţiile”, a mai declarat acesta.

Marea Britanie va suporta aproape singură majoritatea costurilor implementării Truths, fiind principalul promotor al proiectului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro